آیا جلوگیری از جهش ناگهانی قند خون باعث کاهش وزن می‌شود؟

آیا جلوگیری از جهش ناگهانی قند خون باعث کاهش وزن می‌شود؟

هر از گاهی برخی سازوکارهای بدن انسان، در اینترنت «دوباره کشف می‌شود» و به عنوان راه‌ حلی برای رسیدن به هدفی خاص مطرح می‌شود. مانند ویدیو‌هایی که به‌تازگی میلیون‌ها بازدید‌کننده در شبکه‌های اجتماعی داشته است و به افراد آموزش می‌دهد که اگر می‌خواهند وزن کم کنند باید از افزایش ناگهانی گلوکز در بدن جلوگیری کنند.

جهش گلوکز یا قند خون زمانی رخ می‌دهد که خوراکی‌های سرشار از کربو‌هیدرات‌ها (مانند مواد غذایی شیرین، پاستا و حتی خوراکی‌های سالم مانند موز) را به تنهایی و بدون مواد‌غذایی دیگر مانند فیبر و پروتئین مصرف کنیم، چون کربو‌هیدرات در جریان گوارش در بدن تبدیل به گلوکز (نوعی قند) می‌شود.

لیویا هاسه‌گاوا، متخصص تغذیه و فیزیو‌لوژی ورزشی از برزیل توضیح می‌دهد: «وقتی قند خون بالا می‌رود، بدن برای کاهش آن انسولین آزاد می‌کند، هورمونی که وظیفه «پاکسازی و جمع‌آوری» قند و انتقال آن به سلول‌های بدن را بر عهده دارد تا قند اضافی در خون باقی نماند».

به همین دلیل کارشناسانی که با بی‌بی‌سی گفت‌وگو کرده‌اند، جهش‌های ناگهانی گلوکز را به‌ عنوان یکی از سازوکارهای اصلی بدن در افزایش ناخواسته وزن توصیف کرده‌اند و گفته‌اند که می‌تواند به مشکلات سلامت بلندمدت منجر شود.

خبر خوب این است که با تغییرات ساده‌ در رژیم غذایی و سبک زندگی می‌توان افزایش ناگهانی قند خون را کنترل کرد.

با افزایش ناگهانی گلوکز چه اتفاقی در بدن می‌افتد؟

افزایش ناگهانی میزان قند خون چه خطراتی دارد؟

برای افراد مبتلا به دیابت که کمبود انسولین دارند بالا رفتن ناگهانی گلوکز مشکلی جدی است.

افزایش سریع قند خون باعث بروز نشانه‌هایی مانند خستگی شدید، تشنگی شدید و تاری دید می‌شود. در موارد حاد‌تر وقتی بدن نتواند از گلوکز برای تولید انرژی استفاده کند، شروع به سوزاندن چربی و تولید « اجسام کِتونی» می‌کند.

وقتی این مواد به مقدار زیاد انباشته شود، خون اسیدی می‌شود که باعث بروز اختلال در کارکرد اعضای بدن و حتی عوارض و بیماری‌های شدید مانند آسیب به قلب و کلیه‌ها می‌شود.

ماریانا ملندس، متخصص تغذیه و پژوهشگر تحقیقات بالینی در دانشگاه هاروارد آمریکا، توضیح می‌دهد: «در چنین مواردی وقتی بیمار ماده غذایی با شاخص قند خون بالا مصرف می‌کند، لازم است از دارو‌هایی استفاده کند که همان نقشی را ایفا می‌کنند که بدن افراد غیر دیابتی به طور طبیعی انجام می‌دهد».

هرچند بدن روش‌های طبیعی گوناگونی برای مهار جهش گلوکز در افراد سالم دارد، اما به معنای آن نیست که این اتفاق عوارض منفی ندارند.

او توضیح می‌دهد: «وقتی گلوکز در دوره‌های طولانی بالا برود اثر ویرانگری بر رگ‌های خونی دارد. به همین دلیل حتی افرادی که مبتلا به دیابت نیستند نیز ممکن است با مشکلات دیگری مواجه شوند، به ویژه اگر رژیم غذایی آن‌ها از نظر فیبر و پروتئین – که به کاهش این افزایش‌های گلیسمی کمک می‌کنند – فقیر باشد. یکی از این مشکلات، فشار خون بالا است.»

بالا رفتن ناگهانی گلوکز در بدن اثر مستقیمی بر انباشت چربی دارد.

هاسه‌گاوا می‌گوید: «انسولین، که بدن برای «پاکسازی» قند آزاد می‌کند، هم‌زمان هورمونی آنابولیک است که به بدن پیام می‌دهد انرژی ذخیره کند. مکانیسم ذخیره انرژی، گلوکز اضافی موجود در بدن را به چربی تبدیل می‌کند که بیشتر آن هم به طور معمول در ناحیه شکم انباشته می‌شود. بدن این پیام را دریافت می‌کند که باید برای استفاده‌ در آینده اندوخته‌های انرژی داشته باشد.»

این متخصص تغذیه توضیح می‌دهد که این فقط یکی از عواملی است که در افزایش چربی در بدن نقش دارد. عامل دیگر مصرف کالری بیش از نیاز بدن است.

او می‌گوید: «کالری‌ اضافی هم فارغ از منبع آن، چه از کربوهیدرات‌ها یا چربی یا پروتئین تامین شود، می‌تواند باعث انباشت چربی در بدن شود. اما کربو‌هیدرات‌ها، به ویژه کربو‌هیدرات‌های تصفیه‌‌شده و فرآوری‌شده، بیش از بیش از هر چیز دیگری مصرف می‌شوند چون به راحتی در مواد‌غذایی مانند نان، شیرینی و میان‌وعده‌هایی مانند سیب‌زمینی‌سرخ‌کرده در دسترس هستند». این متخصص تغذیه نتیجه می‌گیرد که دو عامل اصلی افزایش وزن معمولا دست در دست هم عمل می‌کنند.

علاوه بر این جذب سریع این کربو‌هیدرات‌ها باعث بروز «واکنش هیپوگلیسمی» (کم‌قند‌خونی) می‌شود.

هاگه‌ساوا می‌گوید: «پس از گوارش، میزان گلوکز خون به سرعت بالا می‌رود و بدن برای ایجاد تعادل، انسولین آزاد می‌کند. در نتیجه میزان گلوکز به سرعت پایین می‌آید و باعث بروز نشانه‌هایی مانند خستگی شدید و گرسنگی بیشتر می‌شود.»

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *