این هفته در جهان خودرو: اولین پرواز عمومی ماشین پرنده چینی که قرار است سال ۲۰۲۶ به بازار عرضه شود، انتشار پیامهای گلایه آمیز ایلان ماسک به مدیر صندوق سرمایهگذاری نفت نروژ، ماشین الکتریکی که رنو میخواهد با آن رکوردشکنی کند، واکنش خودروسازان به وضع تعرفههای واردات به آمریکا توسط دولت ترامپ.
اکسپنگ، آماده پرواز
اکسپنگ میگوید ماشین پرندهاش به نام Land Aircraft Carrier را در سال ۲۰۲۶ به بازار عرضه خواهد کرد. به گفته این خودروساز چینی قیمت این ماشین کمتر از ۳۰۰ هزار دلار است و تاکنون بیش از سه هزار نفر برای خریدش ابراز علاقه کردهاند.
ماشین پرنده توسط زیرمجموعه اکسپنگ به نام AeroHT ساخته میشود که در سال ۲۰۱۳ برای ساخت ماشینهای پرنده تاسیس شد. این ماشین یک شاسیبلند شش چرخ است که برای پنج سرنشین جا دارد. پشت ماشین یک ماشین پرنده است که به صورت خودکار در پنج دقیقه از شاسیبلند پیاده و آماده پرواز میشود.
جزییات فنی ماشین منتشر نشده، اما اکسپنگ میگوید موتورش هیبرید است و میتواند با یک باک پر و باتری شارژ شده تا ۱۰۰۰ کیلومتر حرکت کند. ماشین هنگام حرکت باتریهای ماشین پرنده را شارژ میکند. به گفته کارخانه ماشین پرنده با شارژ کامل میتواند شش پرواز انجام دهد.
ماشین پرنده دو نفره است و برای اینکه پشت شاسیبلند جا شود بالهایش جمع میشود. پرنده اکسپنگ شش بال دارد و با فیبرکربن ساخته شده است. ماشین پرنده خودران است و با دریافت اطلاعات مقصد مسیر پرواز را تعیین میکند و پرواز و فرود را کنترل میکند. با این حال خلبان در هر لحظه میتواند کنترل ماشین پرنده را در اختیار بگیرد.
اکسپنگ هفته گذشته در شهر هایکو در چین اولین پرواز عمومی این ماشین پرنده را انجام داد. خودروساز چینی میگوید از دولت برای پرواز مجوز گرفته که راه را برای عرضه عمومی آن باز میکند.
اکسپنگ میگوید امکان حمل ماشین پرنده پشت این شاسیبلند باعث میشود انتخابی مناسب برای علاقهمندان به پرواز باشد. در غیر این صورت آنها باید هلیکوپتر داشته باشند که بسیار گران است یا برای حمل ماشین پرنده خود راه حلی پیدا کنند.
ظرفیت کارخانهای که قرار است شاسیبلند و ماشین پرنده در آن تولید شود ده هزار دستگاه در سال است. اکسپنگ میگوید ساخت کارخانه طبق برنامه تا پایان امسال به پایان خواهد رسید و اولین سری این ماشین در سال ۲۰۲۶ به مشتریان تحویل داده خواهد شد.
دلخوری میلیاردر از تریلیاردر
صندوق نفت نروژ پیامهای ایلان ماسک به نیکولای تانگن، مدیر اجرایی این صندوق را منتشر کرده که نشان میدهد آقای ماسک از مخالفت این صندوق با پرداخت دستمزد ۵۶ میلیارد دلاری به او دلخور است.
صندوق نفت نروژ، بزرگترین صندوق سرمایهگذاری جهان، هزار و هفتصد میلیارد دلار سرمایه دارد. این صندوق یک درصد از سهام تسلا را در اختیار دارد و هفتمین سرمایهگذار بزرگ این شرکت خودروسازی است.
آقای تانگن اکتبر سال گذشته ایلان ماسک و مدیران دیگری از جمله بندتو وینیا، مدیر عامل فراری را برای یک مهمانی شام به خانهاش در اسلو دعوت کرد. این مهمانی قرار است در ماه آوریل امسال در آستانه نشست سالانه صندوق نفت نروژ برگزار شود. پیامهای منتشر شده در پاسخ به این دعوت هستند.
آقای ماسک دعوت نیکولای تانگن را به دلیل «هزینه زیاد» رد کرد و در پیامش به او نوشت: «وقتی ازت میخواهم لطفی به من بکنی که بسیار بهندرت پیش میآید و تو آن را رد میکنی، پس نباید از من چیزی بخواهی مگر اینکه برای جبران، کاری بیشتر از هیچی کرده باشی.» او در ادامه نوشت که «دوستی در عمل معنی پیدا میکند.»
آقای تانگن در پاسخ به آقای ماسک نوشت: «متوجه شدم و کاملا درک میکنم. ما بهعنوان یک سهامدار بزرگ از تو حمایت میکنیم. امیدوارم در همه کارهایت موفق باشی.»
این پیامها تحت قانون آزادی اطلاعات در نروژ هفته گذشته منتشر شد و برای اولین بار در روزنامه نروژی E24 چاپ شد.
صندوق نفت نروژ اعلام کرد که به دلیل توجه زیاد به این موضوع تصمیم به انتشار پیامها گرفته است. در بیانیه این شرکت آمده: «همانطور که [پیامها] نشان میدهد، بخشی از این مکالمه به رای ما در تسلا مربوط است که از جمله به بسته پرداختی به ایلان ماسک رای منفی دادیم.»
رد دعوت آقای تانگن اولین بار اکتبر گذشته در رسانهها بازتاب پیدا کرد و روزنامهها تصویری از پیام دعوت آقای تانگن به ایلان ماسک را منتشر کردند. ایلان ماسک در واکنش به انتشار این گزارشها پیامهایی که از دیگران دریافت کرده بود را به آقای تانگن فرستاد که در آنها ادعا شده بود آقای تانگن سیاستمدار خطرناکی است و عمدا مکالماتش با ماسک را به رسانهها داده است.
آقای تانگن در پاسخ به ایلان ماسک پس از توضیح قانون آزادی اطلاعات نروژ گفت که «هر پیامی ارسال یا دریافت میکند بهطور خودکار اطلاعات عمومی محسوب میشود». او توضیح داد که پیام دعوتش توسط بخش حقوقی و ارتباطات شرکت منتشر شده و تصمیم شخصی او نبود.
صندوق نفت نروژ همیشه از نفوذ و قدرتش برای مخالفت با پرداختهای بالا به مدیران استفاده میکند.
تسلا در سال ۲۰۱۸ پرداخت بسته تشویقی نجومی به ایلان ماسک را تصویب کرد که آن زمان ارزشش ۵۶ میلیارد دلار بود.
در قراردادهای تجاری این بسته تشویقی «اختیار خرید سهام» نام دارد. در این قرارداد، مدیرعامل به شرط دست یافتن به اهدافی مشخص میتواند سهام شرکت را با تخفیف بخرد. معمولا پس از دستیابی به اهداف شرکت قیمت سهام بیشتر میشود و مدیرعامل با فروش سهامش سود خواهد کرد.
ارزش «اختیار خرید سهام» آقای ماسک بیشتری رقمی است که تاکنون در جهان به یک مدیرعامل داده شده است. با توجه به افزایش ۴۰ درصدی سهام تسلا پس از انتخابات آمریکا ارزش بسته تشویقی آقای ماسک بیش از صد میلیارد دلار برآورد میشود.
سال گذشته دادگاهی در آمریکا پس از شکایت تعدادی از سهامداران پرداخت این مبلغ به او را ممنوع کرد. به ادعای شاکیان «اختیار خرید سهام» در مذاکراتی صوری به آقای ماسک داده شد و سهامداران بدون داشتن اطلاعات کامل آن را تایید کردند.
ایلان ماسک اعلام کرده به حکم دادگاه اعتراض خواهد کرد.
...