دانشمندان با ضبط اتفاقی امواج مغزی یک فرد در حال مرگ دریافتند که احتمالا زندگی و خاطرات فرد به شکل یک نوار از مقابل چشمانش در لحظه مرگ عبور میکند. محققان برای اولینبار فعالیت مغز یک انسان در حال مرگ را ثبت کردند و شاهد یک فعالیت رویاگونه و یادآوری خاطرات بودند.
عبارت «تمام زندگی من از جلوی چشمانم گذشت» که اغلب در مورد تجربیات نزدیک به مرگ استفاده میشود را همه ما شنیدهایم، اما چقدر به این جمله ایمان داریم؟ دانشمندان برای اولینبار فعالیت مغز یک انسان در حال مرگ را ثبت کردهاند و الگوهای امواج مغزی مرتبط با فرآیندهایی مانند خواب و رویادیدن و یادآوری خاطرات را شناسایی کردهاند.
این مطالعه به طور خاص برای ضبط فعالیت مغز در زمان مرگ طراحی نشده بود و به طور اتفاقی رخ داد. محققان به طور مداوم امواج مغزی یک بیمار ۸۷ ساله مبتلا به صرع را با استفاده از نوار مغزی زیر نظر داشتند تا تشنجها را رصد کنند. اما در حین درمان، بیمار ناگهان دچار حمله قلبی شد و فوت کرد.
به این ترتیب، محققان موفق شدند ۱۵ دقیقه فعالیت مغزی وی را در حال مرگ ثبت کنند. آنها روی ۳۰ ثانیه قبل و بعد از زمانی که ضربان قلب متوقف شد، تمرکز کردند و افزایش فعالیت در انواع امواج مغزی به نام «نوسانات گاما» را مشاهده کردند. این امواج در فرآیندهایی مانند رویاپردازی، مدیتیشن و بازیابی حافظه نقش دارند و نگاهی اجمالی به آنچه ممکن است فرد در آخرین لحظات خود تجربه کند، به دانشمندان میدهد.
دکتر «اجمل زمار» نویسنده اصلی این مطالعه که نتایج آن در مجله sciencealert نیز منتشر شده، گفت: مغز از طریق ایجاد نوسانهایی که در بازیابی حافظه دخیل هستند، ممکن است آخرین یادآوری رویدادهای مهم زندگی را درست قبل از مرگ ما انجام دهد، مشابه آنچه در تجارب نزدیک به مرگ گزارش شده است. این یافتهها درک ما را از اینکه دقیقاً چه زمانی زندگی به پایان میرسد به چالش میکشد.
این تیم میگوید که مشاهدات نشان میدهد که مغز حتی پس از توقف جریان خون در آن، قادر به فعالیت هماهنگ است.
گفتنی است که تغییرات مشابهی در امواج گاما در حوالی زمان مرگ قبلاً در موشها مشاهده شده بود، اما این اولین بار است که چنین فعالیتی در انسان مشاهده میشود.