روزی که نباید در آن خیلی از حرف‌ها را باور کرد؛ دروغ اول آوریل از کجا آمده است؟

روزی که نباید در آن خیلی از حرف‌ها را باور کرد؛ دروغ اول آوریل از کجا آمده است؟

روز اول آوریل در بسیاری از کشورها به‌عنوان «روز دروغ آوریل» یا «روز احمق‌ها» شناخته می‌شود؛ روزی که مردم با گفتن دروغ‌های بی‌خطر و شوخی‌آمیز، این مناسبت غیررسمی را گرامی می‌دارند. با فرارسیدن این روز، بسیاری از مردم در گوشه و کنار جهان برای چند ساعت مرز میان واقعیت و خیال را کنار می‌زنند و سر و کله شو‌خی‌ در صحبت‌ها و حتی خبرهای جدی پیدا می‌شود.

اما پشت این فضای مفرح و سرگرم‌کننده، رسوم کهن با ریشه‌هایی چندلایه و پیچیده قرار دارد؛ رسومی که در فرهنگ‌های گوناگون شکل‌های متفاوتی به خود گرفته و هر کشوری آن را با رنگ و طعم خود اجرا می‌کند.

ریشه‌های پنهان دروغ اول آوریل

خاستگاه دقیق این روز هنوز محل اختلاف مورخان است.

یکی از فرضیه‌های رایج، آن را به اصلاحات تقویمی در فرانسه نسبت می‌دهد. در قرون وسطی، آغاز سال نو از ۲۵ مارس شروع می‌شد و تا ۱ آوریل ادامه داشت. اما پس از پذیرش تقویم میلادی (گرگوری) در سال ۱۵۶۴، نخستین ژانویه به‌عنوان آغاز رسمی سال در نظر گرفته شد. کسانی که همچنان به رسم قبلی پایبند ماندند، هدف تمسخر قرار گرفتند و لقب «احمق آوریل» را گرفتند. در کنار این روایت، شباهت‌های فرهنگی میان این روز و آیین‌هایی مانند «هیلاریا» (به معنای شادمانی) در روم باستان نیز قابل‌توجه است.

در این رسم، پیروان «کیبِل» (الهه باروری) با پوشیدن لباس‌های مبدل و اجرای نمایش‌های طنزآمیز، نظم اجتماعی را به‌طور موقت به هم می‌زدند و معکوس می‌کردند. همچنین در جشن قرون‌وسطایی موسوم به «جشن احمق‌ها» فردی به عنوان «ارباب هرج‌ومرج» انتخاب می‌شد تا آیین‌های رسمی کلیسا را به تمسخر بگیرد. در شرق جشن هولی در هند نیز با طبیعت رنگارنگ، آواز و شوخی، نزدیکی‌هایی با روح این روز دارد. هولی جشن ورود بهار است و در آن مردم با پرتاب پودرهای رنگی و رقص و پایکوبی، مرزهای اجتماعی و طبقاتی را موقتاً در هم می‌شکنند.

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *