خورشید شاهد یک رشته فعالیت است که بزرگترین شراره خورشیدی در سال جاری را به همراه آورده و «رصدخانه پویایی خورشیدی» ناسا آن را ثبت کرده است.
در دورههای فعالیت زیاد خورشید، جریان پیوستهای از ذرات باردار که به باد خورشیدی معروف است مرتب به زمین برخورد میکند.
این پدیده که آب و هوای فضایی یا طوفان خورشیدی نامیده میشود میتواند بر برخی بخشهای فناوری روی زمین تأثیر بگذارد و حتی باعث قطع برق و همچنین فضانوردان در فضا شود، اما برای بشر روی زمین زیانی ندارد.
شراره خورشیدی چیست؟
طوفانهای خورشیدی بخشی طبیعی از چرخه خورشید ما هستند. آنها زمانی اتفاق میافتند که خورشید فورانهای شدیدی را به شکل زبانههای خورشیدی و پرتابههای جرم تاجی (CME)، انرژی و ماده خورشیدی را به فضا پرتاب میکند.
شرارههای خورشیدی تشعشعات الکترومغناطیسی خورشید هستند که با سرعت نور حرکت میکنند و در کمتر از هشت دقیقه به زمین میرسند.
آنها اغلب همراه با پرتابههای جرم تاجی روی میدهند که انفجارهای عظیم انرژی باردار هستند که اگرچه سرعت نور را ندارند اما با سرعت میلیونها کیلومتر در ساعت حرکت میکنند.
شدت برخورد طوفانهای خورشیدی با زمان میتواند درجات مختلفی داشته باشد.
انرژی خورشید میتواند نور درخشانی را در آسمان ایجاد کند که با نامهای شفق قطبی، شفق شمالی یا نور جنوبی شناخته میشود.
طوفانی خورشیدی چه تاثیری بر زمین دارد؟
به گفته ناسا، شعلهها و فورانهای خورشیدی میتوانند بر ارتباطات رادیویی، شبکههای برق و سیگنالهای ناوبری روی زمین تأثیر بگذارند.
در سال ۲۰۱۷، دو شراره خورشیدی عظیم که از سطح خورشید پرتاب شده بودند، دستگاههایی مانند سیستمهای ناوبری جیپیاس را مختل کردند.
و در فوریه ۲۰۱۱، یک شراره خورشیدی قدرتمند باعث بروز اختلال در ارتباطات رادیویی در سراسر چین شد.
و در موردی حتی شدیدتر در سال ۱۹۸۹، یک شراره خورشیدی باعث قطع برق ۹ ساعته برای میلیونها نفر در ایالت کبک کانادا شد.
پیش از آن، در سال ۱۸۵۹، یک فوران خورشیدی عظیم باعث بروز یک طوفان ژئومغناطیسی شد که در سیگنالدهی راه آهن و خطوط تلگراف عصر ویکتوریا هم اختلال ایجاد کرد.
و به نظر میرسد که امروزه هم این پدیده همچنان یک تهدید محسوب میشود به نحوی که پژوهشگران دانشگاه لنکستر به شبکه راهآهن بریتانیا هشدار دادهاند که برای طوفانی که ممکن است به رغم نادر بودن، شبکه خطوط راهآهن را مختل کند آماده باشد.
...