فلوت استخوانی باستانی در ایران؛ دریچه‌ای نادر به سنت‌های موسیقایی ۸ هزار سال پیش

فلوت استخوانی باستانی در ایران؛ دریچه‌ای نادر به سنت‌های موسیقایی ۸ هزار سال پیش

موزه ملی ایران فلوتی حیرت‌انگیز از استخوان پرنده را به نمایش گذاشته است که قدمتی ۸ هزار ساله دارد و احتمالا یکی از کهن‌ترین سازهای موسیقی شناخته‌شده در جهان به شمار می‌رود.

این فلوت پیشاتاریخی در دهه ۱۹۷۰ میلادی طی کاوش‌های باستان‌شناسی در تپه‌های سنگ‌چخماق، واقع در هشت کیلومتری شهر شاهرود در استان سمنان کشف شد.

شاهرود که در شمال‌شرقی ایران قرار دارد، به دلیل تنوع مناظر طبیعی، آثار باستانی و قرارگیری در مسیر جاده ابریشم شناخته می‌شود. سنگ‌چخماق در این محل یکی از مهم‌ترین سکونت‌گاه‌های نوسنگی در ایران به شمار می‌آید.

فریدون بیگلری، معاون موزه ملی ایران، در گفت‌وگو با تهران‌تایمز اظهار داشته است که این فلوت از استخوان یک پرنده مهاجر بزرگ ساخته شده و دارای چهار سوراخ اصلی و یک سوراخ اضافی در انتهاست. امری که نشانگر مهارت پیچیده انسان‌های نخستین در ساخت سازهای صوتی محسوب می‌شود.

به گفته وی، این استخوان با استفاده از ابزارهای سنگی تراش خورده و نشانه‌هایی از بریدگی روی سطح آن قابل مشاهده است که اطلاعات نادری درباره فرآیند ساخت آن به دست می‌دهد.

در حال حاضر تلاش‌هایی برای بازسازی فلوت با مواد مشابه در جریان است و موزه ملی ایران می‌گوید با کمک یک موسیقیدان حرفه‌ای امیدوار است بتواند صدایی را بازآفرینی کند که شاید انسان‌های نوسنگی با این ساز تولید می‌کرده‌اند.

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *