قصه هزاران ساله شیرینی ایرانی؛ میراثی که کام تاریخ را شیرین کرد

قصه هزاران ساله شیرینی ایرانی؛ میراثی که کام تاریخ را شیرین کرد

شاید برای بسیاری از ما جالب باشد بدانیم نخستین‌ بار چه کسی یا کسانی شیرین کردن کام را به مناسبت‌های مهم مانند آغاز سال نو پیوند دادند. در حالی‌ که برخی تصور می‌کنند سنت شیرینی‌پزی و شیرینی‌ خوردن در چند سده اخیر در ایران رایج شد، جستجو در منابع تاریخی برای دستیابی به پیشینه شیرینی و آداب و رسوم پختن و خوردن آن، ما را به دوران باستان می‌برد؛ از آنجا که جمشید داستان‌ساز شد.

این گزارش به پیشینه شیرینی، انواع و آداب‌ورسوم پختن و خوردن آن در ایران می‌پردازد.

برخی پژوهشگران آغاز سنت شیرینی پختن و شیرینی خوردن را به دوران هخامنشیان نسبت می‌دهد، اما گروهی بر این باورند که میل به شیرینی احتمالا قبل از آن، یعنی در دوران مادها و عیلامیان نیز در ایران مرسوم بوده است. با این همه، اسناد تاریخی درباره سنت شیرینی درست کردن به‌خصوص در آغاز سال نو، از دوران ساسانیان به بعد در دسترس است.

به گواهی این اسناد، ایرانیان در مناسبت‌های مهم مانند عید نوروز، به‌رسم شادباش کامشان را شیرین می‌کردند. این شیرینی‌ها که بیشتر بر پایه خوراکی‌هایی از جمله خرما، عسل، گردو و آرد گندم تهیه می‌شدند، پای ثابت خوان نوروزی ایرانیان باستان بودند و علاوه بر شادباش زندگان، نماد خرمی روان درگذشتگان نیز محسوب می‌شدند. هنوز هم بسیاری از پیروان کیش زرتشت بر سفره نوروزی‌ هفت نوع شیرینی به نشانه هفت فرشته امشاسپند می‌گذارند. همچنین در میان آنان مرسوم است که بزرگ خانواده پس از تحویل سال نو، به هر یک از اعضای خانواده سه عدد شیرینی می‌دهد.

ابوریحان بیرونی پیشینه شیرینی‌پزی در ایران را به جمشید نسبت داده و نوشته است که او در روز نوروز یک نی‌ دید که از آن آبی بیرون می‌چکید. آب را که چشید، آن را بسیار خوشگوار و شیرین یافت، پس به دستور او آب نی را جمع‌ کردند و از آن شکر ساختند.

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *