ورزش اندازه و شکل قلب را تغییر می‌دهد؛ آیا این موضوع برای ورزشکاران مشکلی ایجاد می‌کند؟

ورزش اندازه و شکل قلب را تغییر می‌دهد؛ آیا این موضوع برای ورزشکاران مشکلی ایجاد می‌کند؟

پزشکان، دانشمندان و مقام‌های بهداشت عمومی همواره ورزش را به‌عنوان یک روش مهم برای حفظ سلامتی در طول عمر معرفی کرده‌اند. ورزش به بهبود تناسب اندام، کمک به ساخت عضلات و استخوان‌های قوی، کاهش خطر بیماری‌های مزمن، بهبود خلق‌وخو و کاهش سرعت تحلیل رفتن توانایی‌ جسمانی کمک می‌کند. همچنین می‌تواند به طور قابل‌توجهی خطر ابتلا به شرایطی را که به سلامت قلب آسیب می‌زنند، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و چاقی کاهش دهد. با این حال ورزش زیاد نیز ممکن است به قلب آسیب برساند و به بروز وضعیتی به نام «سندروم قلب ورزشکار» منجر شود.

به گزارش کانورسیشن، انجمن قلب آمریکا ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط مانند پیاده‌روی تند، یا ۷۵ دقیقه ورزش با شدت بالا مانند دویدن در هفته را توصیه می‌کند. زمانی که افراد از این دستورالعمل‌ها فراتر می‌روند، قلب ممکن است در پاسخ به این فعالیت‌ها، در اندازه و شکل خود تغییراتی ایجاد کند. به عبارت دیگر، ساختار و عملکرد قلب ممکن است تغییر کند که همانطور که گفته شد، «سندروم قلب ورزشکار» نامیده می‌شود. قلب ورزشکار لزوما مشکل ایجاد نمی‌کند، اما می‌تواند در برخی افراد، خطر بروز مشکلات قلبی را افزایش دهد.

قلب ورزشکار چیست؟

برای درک چگونگی تاثیر ورزش بر قلب، مهم است نوع ورزشی را که انجام می‌دهید، در نظر بگیرید. ورزش به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شود: دینامیک و استاتیک. در ورزش‌های دینامیک مانند دویدن، اسکی صحرانوردی و فوتبال، قلب نسبت به حالت استراحت، مقدار بیشتری خون به بدن پمپاژ می‌کند تا فعالیت بتواند ادامه یابد. به عنوان مثال، میزان خونی که قلب در حال دویدن به بدن پمپاژ می‌کند، ممکن است سه تا پنج برابر بیشتر از حالت استراحت باشد.

در ورزش‌های استاتیک مانند وزنه‌برداری، ژیمناستیک یا کوهنوردی، بدن از عضلات اسکلتی برای جابجا کردن یا کشیدن وزن‌های سنگین استفاده می‌کند. در حالی که قلب هنگام این فعالیت‌ها  به عضلات اسکلتی در حال کار خون بیشتری پمپاژ می‌کند، اجرای این نوع ورزش‌ها به توانایی عضله برای جابه‌جایی وزنه هم بستگی دارد. به عنوان مثال، برای حرکات پرس با دمبل، عضله دو سر بازو باید به اندازه کافی قوی باشد تا وزنه موردنظر را بلند کند. برخی ورزش‌ها مانند قایقرانی یا دوچرخه‌سواری هم دینامیک و هم استاتیک‌اند، زیرا هم نیاز دارند که قلب مقدار زیادی خون پمپاژ کند و هم‌زمان به قدرت عضلانی زیادی نیاز دارند.

مهم است که تفاوت بین ورزش‌های دینامیک و استاتیک را بدانید، زیرا قلب به‌ مرور زمان طبق نوع ورزشی که در آن شرکت می‌کنید، سازگار می‌شود. ورزش‌های دینامیک حجم خون پمپاژشده از قلب را افزایش می‌دهند و ممکن است باعث بزرگ شدن یا اتساع قلب در طول زمان شوند. در این حالت، حفره‌های قلب (به ویژه بطن‌ها) بزرگ‌تر می‌شوند تا بتوانند حجم بیشتری از خون را در خود جای دهند. ورزش‌های استاتیک هم فشار زیادی به قلب وارد می‌کنند و ممکن است به مرور باعث بزرگ شدن آن شوند، اما بیشتر دیواره‌های قلب را ضخیم‌ می‌کنند.

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *