کدام کشورهای اروپایی حمل‌ونقل «سبزتری» دارند؟

کدام کشورهای اروپایی حمل‌ونقل «سبزتری» دارند؟

یورواستات در گزارشی اعلام کرد که در سال ۲۰۲۳ سوئد در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا بالاترین سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در بخش حمل‌ونقل خود را داشته است. بنا به این گزارش، سهم منابع تجدیدپذیر در حمل‌ونقل سوئد در این سال به ۳۳.۷ درصد رسیده است. این موضوع سوئد را به تنها کشوری در اتحادیه اروپا تبدیل می‌کند که توانسته است هدف این اتحادیه برای رساندن سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در بخش حمل‌ونقل کشورهای عضو به ۲۹ درصد تا سال ۲۰۳۰ را پیش از این سال محقق کند.

سوئد اگرچه در استفاده از خودروهای برقی پیشگام است اما این موضوع بر اساس گفته کارشناسان محیط زیست یک نکته منفی دارد و آن اینکه بیشتر این پیشرفت‌ به‌وسیله «زیست‌سوخت‌ها» به‌دست آمده است.

در این گزارش به مقایسه سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در بخش حمل‌ونقل کشورهای اروپایی و همچنین نقشی که زیست‌سوخت‌ها در این گذار ایفا می‌کنند، پرداخته شده است.

بنا به گزارش یورواستات، سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در حمل‌ونقل در سطح اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ به ۱۰.۸ درصد رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۲ نشان از رشد ۱.۲ درصدی دارد. بنابراین کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای دستیابی به هدف ۲۰۳۰ این اتحادیه باید میانگین سالانه این رشد را بین سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۰ به ۲.۶ درصد برسانند.

اما کارزار «حمل‌ونقل و محیط زیست» (T&E) با زیر سؤال بردن آمار یورواستات بر این نظر است که سهم واقعی انرژی‌های تجدیدپذیر در حمل‌ونقل احتمالاً کمتر و نزدیک به ۸ درصد بوده است.

در پی تغییراتی که در بخش برق اتحادیه اروپا انجام شده، بخش حمل‌ونقل در این اتحادیه امکان استفاده بیشتر از انرژی تجدیدپذیر را پیدا کرده است.

این منبع پاک در سال ۲۰۲۳ به‌دلیل افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در شبکه برق اتحادیه اروپا (۴۵ درصد) و افزایش استفاده از خودروهای برقی، ۵۰ درصد رشد داشته است.

سیمون سوزان، تحلیلگر داده‌های کارزار «حمل‌ونقل و محیط زیست» به یورونیوز سبز می‌گوید: «این خبر خوبی است و داده‌های جدیدتر برای سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ حتی ارقام بالاتری را نشان می‌دهند.»

با این حال، کارزار «حمل‌ونقل و محیط زیست» نسبت به استفاده از زیست‌سوخت‌ها که از زیست‌توده به‌دست می‌آیند، نگران است. اگرچه اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ استفاده از زیست‌سوخت‌های به‌دست آمده از محصولات کشاورزی را به‌دلیل آسیب‌های زیست‌محیطی محدود کرد اما استفاده از انواع جدیدی از زیست‌سوخت‌های پیشرفته در حال افزایش هستند. روغن‌های زاید مانند روغن‌های استفاده‌شده در آشپزی و چربی‌های حیوانی در این دسته قرار دارند.

بنا به گزارش کارزار «حمل‌ونقل و محیط زیست»، این مواد اکنون ۴۰ درصد از زیست‌سوخت‌های استفاده‌شده در بخش حمل‌ونقل اتحادیه اروپا را تشکیل می‌دهند و بیش از نیمی از سهم ۱۰.۸ درصدی انرژی‌های تجدیدپذیر گزارش‌شده را شامل می‌شوند.

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *