دبیرکل سازمان ملل متحد از نشست اقلیمی سالانه “کاپ۲۸” خواست، در متن نهایی قطعنامه بر سر حذف تدریجی سوختهای فسیلی تصمیمگیری کند. او تصریح کرد هدف اصلی رساندن انتشار گازهای گلخانهای به صفر خالص تا سال ۲۰۵۰ است و خواستار خروج تدریجی از سوخت فسیلی شدند..
حدود ۲۰۰ کشور شرکتکننده در کنفرانس اقلیمی سالانه سازمان ملل در دبی هماکنون در حال تدوین متن قطعنامه پایانی این همایش دو هفتهای هستند. اینکه آیا این متن را بتوان “تاریخی” تلقی کرد یا خیر، هنوز مشخص نیست.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با شرکت در آخرین مرحله این کنفرانس (کاپ۲۸) در دبی از کشورهای حاضر خواست تا با هماندیشی در مورد خروج تدریجی از سوختهای فسیلی تصمیم بگیرند.
گوترش در دبی گفت: «اکنون زمان آن است که از خود حداکثر بلندپروازی و حداکثر انعطاف را نشان دهیم.» به گفته او “وزیران و مذاکرهکنندگان باید از خطوط قرمز خودسرانه، مواضع سرسختانه و ایجاد بنبست عبور کنند.» گفته میشود امروز دوشنبه ۱۱ دسامبر (۲۰ آذر) پیشنویسهای جدیدی برای تنظیم متن نهایی ارائه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: حضور بیسابقه لابی انرژی فسیلی در اجلاس اقلیمی دبی
با این حال، مشخص نیست که آیا تا پایان رسمی کنفرانس در فردا سهشنبه توافقی صورت خواهد گرفت یا خیر. سلطان احمد الجابر، رئیس اماراتی کنفرانس تغییرات اقلیمی در سال جاری به توافق “تاریخی” در سالگرد توافقنامه اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ امیدوار بود. با این حال، در ۲۸ سال گذشته، کنفرانسهای اقلیمی سازمان ملل به ندرت طبق برنامه به پایان رسیدهاند.
الجابر دیروز یکشنبه ۱۰ دسامبر با تأکید بر اینکه “همه باید انعطافپذیر باشند” خواستار آن شد که باید خیلی، خیلی، خیلی سریعتر حرکت کرد، زیرا شکست گزینه نیست”.
پنج راه برای خروج از سوخت فسیلی
در حال حاضر بحث داغی در کنفرانس سازمان ملل درباره حذف تدریجی زغال سنگ، نفت و گاز در جریان است. گوترش خواستار یک هدفگذاری بلندپروازانه در متن پایانی شد و گفت: «یک عنصر اصلی برای موفقیت کنفرانس، اجماع بر سر گنجاندن خروج از سوختهای فسیلی در متن است، با این هدف که گرمایش زمین به سطح ۱،۵درجه کاهش یابد.»
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت، این بدان معنا نیست که همه کشورها باید با سرعت یکسان عمل کنند. او بدینگونه یکی دیگر از موضوعات مهم اختلاف بین کشورها را مطرح کرد و افزود، هدف مهم این است که تا سال ۲۰۵۰ در سطح جهانی انتشار گازهای گلخانهای را به صفر خالص برسانیم.
گوترش شامگاه یکشنبه ۱۰ دسامبر در شبکه اکس (توییتر سابق) نوشته بود: «ما در آستانه یک فاجعه آبوهوایی هستیم و این کنفرانس باید نقطه عطفی باشد.» او پس از بازگشت به دوبی رهبران کشورهای جهان را فراخواند تأکید کرد: «مرز ۱،۵درجه را به رسمیت بشناسید. به عصر فسیل پایان دهید.»
بیشتر بخوانید: نشست سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل در دوبی آغاز شد
سیمون استیل، رئیس امور اقلیمی سازمان ملل متحد نیز از ۲۰۰ کشور جهان خواستار سازشپذیری و عزم بیشتر در مبارزه با گرمایش زمین شد.
او صبح امروز دوشنبه ۱۱ نوامبر از تیمهای مذاکرهکننده خواست تا در تنظیم متن نهایی، سیاست گامهای کوچک را رد کنند: «هر گام در دور شدن از اهداف بلند به قیمت جان میلیونها نفر تمام میشود؛ و این نه در چرخه سیاسی یا اقتصادی بعدی که سران دولتها و دولتهای آینده باید با آن مبارزه کنند، بلکه اکنون در هر کشوری دیده میشود.»
در آخرین پیشنویس قطعنامه که عصر جمعه گذشته منتشر شد، چندین گزینه متضاد وجود داشت. در این متن، چهار مسیر مختلف برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی فهرست شده است. حتی یک گزینه پنجم هم ذکر شده که هیچ گونه اشارهای به خروج از نفت، گاز و زغال سنگ نمیکند.