نتایج مطالعهای جدید نشان داده کودکانی که بیش از حد جو دوسر، موز و ماست مصرف میکنند، در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع۱ قرار دارند. این مطالعه همچنین گندم را بهعنوان یک عامل خطر در بروز نوع خودایمنی دیابت (دیابت نوع ۱) معرفی کرد.
در دیابت نوع۱، سیستم ایمنی بدن بهاشتباه، به سلولهای تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله میکند. این حملات به آسیب یا تخریب کامل این سلولها و در نتیجه ناتوانی بدن در تولید انسولین منجر میشود.
محققان همچنین دریافتند که مصرف توت فرنگی و بلوبری خطر ابتلا به دیابت نوع۱ را کاهش میدهد و سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، گل کلم و کلمبرگ هم در مقابل شکل خودایمنی بیماری دیابت، نقش محافظتی دارند.
سووی ویرتانن و همکارانش در «موسسه سلامت و رفاه فنلاند» (Finnish Institute for Health and Welfare) رژیم غذایی پنج هزار و ۶۷۴ کودک فنلاندی را که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به دیابت نوع۱ بودند، از بدو تولد تا شش سالگی بررسی کردند.
محققان در طول این مطالعه دریافتند که ۹۴ کودک تا سن شش سالگی به دیابت نوع۱ و ۲۰۶ کودک دیگر به نوعی بیماری «islet autoimmunity» (در سیستم ایمنی بدن به سلولهای بتا در جزایر لانگرهانس حمله میکند که میتواند باعث آسیب به این سلولها شود) مبتلا شدند که زمینهساز ابتلا به دیابت نوع۱ است.
فایننشال اکسپرس به نقل از ویرتانن مینویسد: «ما متوجه شدیم بسیاری از غذاهایی که با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع۱ و روند بیماری مرتبطند، بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم در نظر گرفته میشوند.»
او درباره اثر محافظتی توتها (Berries) در این خصوص توضیح میدهد که انواع توتها سرشار از پلیفنولاند؛ ترکیبات گیاهی که ممکن است التهاب مرتبط با ابتلا به دیابت نوع ۱ را کاهش دهند. شاید به این دلیل که توتها عموما عاری از آفتکشهاییاند که روی میوههای دیگر یافت میشود و التهابزا هستند.
به گفته ویرتانن، مهم است که مشخص شود کدام عامل در این غذاها مسئول این ارتباطند. اگر توتها حاوی عامل محافظتی خاصی باشند، میتوان از آن ماده یا خود توتها برای پیشگیری از دیابت نوع۱ استفاده کرد.
با این حال او تاکید کرد که بر اساس یافتهها هنوز نمیتوان توصیههای رژیمی برای نوزادان و شیرخواران صادر کرد و به تحقیقات بیشتر و تجزیه و تحلیلهای دقیقتری نیاز است تا رابطه بین رژیم غذایی و دیابت نوع۱ بهتر شناخته شود.