به ازای هر ۱۰ درصد افزایش کالری دریافتی از غذاهای فوقفراوریشده، خطر مرگ زودرس نزدیک به ۳ درصد افزایش مییابد. بنا بر فراتحلیلی جدید که مطالعات روی بیش از ۲۴۰ هزار نفر را بررسی کرده است، افزودن غذاهای فوقفراوریشده به رژیم غذایی، احتمال مرگ زودرس به هر علتی را افزایش مییابد.
به گزارش سیانان، کارلوس آگوستو مونتیرو، نویسنده همکار این مطالعه و استاد بازنشسته تغذیه و بهداشت عمومی در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه سائوپائولو برزیل، دراینباره توضیح میدهد: «ما خطر مرگ افراد در بازه سنی ۳۰ تا ۶۹ سال (زمانی که مرگ زودرس محسوب میشود) را که بیشتر غذاهای فوقفراوریشده میخوردند، بررسی کردیم و دریافتیم که به ازای هر ۱۰ درصد افزایش کالری دریافتی از غذاهای فوقفراوریشده، خطر مرگ زودرس نزدیک به ۳ درصد افزایش مییابد.»
خود مونترو بود که در سال ۲۰۰۹ اصطلاح «فوقفرآوریشده» (ultraprocessed) را معرفی کرد و سیستم نووا (NOVA) را برای طبقهبندی غذاها بر اساس سطح فراوری آنها توسعه داد.
بر اساس این سیستم، گروه اول غذاهای فراورینشده یا کمفراوریشده طبیعی مانند میوهها، سبزیجات، گوشت، شیر و تخممرغ تعریف شدند. گروه دوم مواد اولیه برای آشپزی مانند نمک، گیاهان و روغنها، گروه سوم غذاهای فراوریشده ترکیبی از گروههای اول و دوم مانند کنسروها و سبزیجات منجمد و گروه چهارم غذاهای فوقفراوریشده بودند. طبق تعریف مونترو، غذاهای فوقفراوریشده یا حاوی مواد مغذی اندکیاند یا اصلا ندارند و از مواد شیمیایی ارزانقیمت دستکاریشده ساخته میشوند که برای قابل خوردن کردن، خوشطعم شدن و اعتیادآور کردن آنها معمولا از افزودنیهای مصنوعی استفاده میشود.
مطالعه جدید اولین تحقیق نیست که بین افزایشها مصرف غذاهای فوقفراوریشده و اثر منفی بر سلامتی ارتباطی پیدا کرده است. یک مطالعه در فوریه ۲۰۲۴ هم به شواهدی قوی دست یافت که نشان میداد افرادی که بیشتر غذاهای فوقفراوریشده میخورند، ۵۰ درصد بیشتر در خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبیعروقی و اختلالات روانی رایج قرار دارند.
...