گزارش یک نهاد زیرمجموعه سازمان ملل متحد نشان میدهد که چهل درصد مشاغل در سطح جهان طی دهه آینده تحت تأثیر توسعه و تکامل هوش مصنوعی قرار خواهند گرفت.
گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (آنکتاد) در این خصوص میتواند به معنای رشد کلی بهرهوری تلقی شود. اما در عین حال ممکن است بواسطه آن بسیاری از افراد مشاغل خود را از دست بدهند. گروه آنکتاد در گزارش روز دوشنبه خود توضیح میدهد که هوش مصنوعی از چند طریق عمده از جمله جایگزینی یا تکمیل نیروی کار انسانی، اتوماسیون عمیقتر فرایندها، و ایجاد مشاغل جدید، مانند مشاغل مربوط به تحقیق یا توسعه هوش مصنوعی، بر بازار کار تاثیر خواهد گذاشت.
با این حال، این گزارش هشدار میدهد که شرکتهای پیشرو در توسعه هوش مصنوعی “سرمایه را بر نیروی کار ترجیح میدهند”. این ممکن است مزیت رقابتی نیروی کار کمهزینه در کشورهای در حال توسعه را کاهش دهد. ربکا گرینسپن، دبیرکل آنکتاد، در این خصوص تاکید کرد که نیاز به همکاری بینالمللی قویتری وجود دارد تا تمرکز «از فناوری به مردم» تغییر یابد.
انحصار فناوری در دست چند شرکت محدود
از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که تنها ۱۰۰ شرکت (عمدتاً آمریکایی و چینی) نیمی از سرمایهگذاری جهانی در هوش مصنوعی را در اختیار دارند. افزون بر این، این دو کشور با تولید یک سوم مقالات علمی و دو سوم پتنتهای هوش مصنوعی، «تسلط» خود را در زمینه تولید دانش نشان میدهند.
گزارش آنکتاد نشان داد که هوش مصنوعی قرار است تا سال ۲۰۳۳ به ارزشی معادل ۴.۸ تریلیون دلار (۴.۳۸ تریلیون یورو) در بازار منجر شود. اما ذینفعان این فناوری همچنان بسیار متمرکز هستند. این گزارش همچنین ارزش بازار ۳ تریلیون دلاری غولهای فناوری مستقر در آمریکا مانند اپل، انویدیا و مایکروسافت را یادآوری میکند. که با اقتصاد کل قاره آفریقا برابری میکند. آمازون و آلفابت، شرکت مادر گوگل، حداقل ۲ تریلیون دلار (۱.۸۲ تریلیون یورو) ارزش دارند.
گزارش آنکتاد نشان میدهد که «تسلط بر بازار، چه در سطح ملی یا شرکتی، میتواند به گسترش شکافهای فناوری منجر شود. که بسیاری از کشورهای در حال توسعه را با خطر محرومیت از مزایای آن مواجه سازد.» اتحادیه اروپا ضمن آغاز تحقیقات ضدانحصار علیه بسیاری از این شرکتها، اخیراً در برخی موارد، بازنگری مالیات خدمات دیجیتال بر فعالیتهای اروپایی آنها را نیز مد نظر قرار داده است. این مطالعه همچنین میزان رقابتپذیری کشورها را در سایر فناوریهای پیشرفته ارزیابی کرده است. که نشان میدهد آمریکا در فناوریهای دیجیتال مانند هوش مصنوعی، اینترنت، دادههای بزرگ، بلاکچین و چاپ سهبعدی برتری محسوس دارد.
از سوی دیگر، چین در توسعه «فایو جی» یا نسل پنجم ارتباطات سیّار سلولی با سرعت بسیار بالا، پهپادها و فتوولتائیک خورشیدی (PV) پیشتاز است.
ژاپن و کره نیز در این زمینهها، به همراه نانوتکنولوژیها و توسعه رباتیک، رقابت پذیر نشان میدهند.
...