یک مطالعه جدید نشان میدهد افراد مسن، به ویژه زنان، در شبهای گرم بیشتر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارند. گرما بر نحوه انقباض و اتساع عروق خونی تأثیر میگذارد، و این تأثیر میتواند باعث حمله قلبی و سکته مغزی شود.
به گزارش مدیکال نیوز تودی، محققان در مطالعهای که به تازگی در مجله قلب اروپا منتشر شده است، دریافتند که خطر سکته مغزی در شبهای گرم، به ویژه در میان زنان مسن، ۷ درصد بیشتر است.
در این مطالعه، پژوهشگران دادههای بیماران را از بیمارستان آگسبورگ در آلمان در یک دوره ۱۵ ساله تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که حدود ۱۱ هزار سکته مغزی بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۰، از ماه می تا اکتبر، یعنی ماههایی که بیشترین میزان گرما را داشتند، ثبت شده است. میانگین سنی بیماران مبتلا به سکته مغزی۷۱ سال بود.
اما چرا گرما ممکن است خطر سکته مغزی را افزایش دهد؟
به گفته متخصصان، سیستم قلبیعروقی نقش مهمی در تنظیم حرارت بدن دارد. کمآبی بدن ناشی از گرمای شدید، سیستم قلبیعروقی را تحت فشار قرار میدهد. تعریق بیش از حد نیز منجر به عدم تعادل الکترولیتهای بدن میشود.
گرما بر نحوه انقباض و اتساع عروق خونی تأثیر میگذارد، و این تأثیر میتواند باعث حمله قلبی و سکته ایسکمیک مغزی شود. سکته ایسکمیک زمانی رخ میدهد که یک رگ خونی مسدود شود.
همچنین گرمای شدید یک عامل استرسزا است که میتواند باعث افزایش فشار خون شود و حتی ممکن است خطر انعقاد یا لخته شدن خون را افزایش دهد. افراد مضطرب و دارای پرفشاری خون ممکن است بیشتر در معرض خطر باشند.
چگونه در هوای گرم از سکته مغزی جلوگیری کنیم؟
- هیدراته بمانید. قبل از خواب مقدار زیادی آب بنوشید.
- جریان هوا در اتاق خواب بسیار مهم است. پنجرهها را باز نگه دارید تا جریان هوا، حتی اگر گرم باشد، به تبخیر عرق کمک کند. تبخیر عرق به خنک شدن بدن کمک میکند.
- دوش خنک بگیرید.
- با خنک کردن گردن و پیشانی دمای بدن را کاهش دهید.
خطر ابتلا به سرطان خون، دوستداران خالکوبی را تهدید میکند
به رغم محبوبیت پیگیر خالکوبی تاکنون اطلاعات کمی در مورد اثرات بلندمدت آن برای سلامتی وجود دارد. پژوهشگران دانشگاه لوند سوئد در یک مطالعه جدید با تجزیه و تحلیل ۱۲ هزار بیمار از پایگاه ملی سرطان سوئد دریافتند که خالکوبی خطر ابتلا به لنفوم بدخیم (نوعی سرطان خون) را ۲۱ درصد افزایش میدهد.
به گزارش مدیکال نیوز تودی و به گفته متخصصان این مطالعه که نتایج آن در eClinical Medicine منتشر شده است، در ۱۰ سال گذشته، به ویژه در اروپا، تمرکز زیادی روی محتوای شیمیایی جوهر خالکوبی شده است. جوهر خالکوبی اغلب حاوی مواد شیمیایی از جمله فلزات و هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای است که باعث سرطان میشوند. بدن ذرات جوهر را به عنوان یک عامل خارجی شناسایی میکند که نباید وجود داشته باشد و سعی میکند آن را حذف کند. این رنگدانهها همچنین میتوانند به غدد لنفاوی منتقل شده و به طور دائم آنجا ذخیره شوند.
علاوه بر جوهری که طی فرایند خالکوبی به داخل بدن منتقل میشود، سوزنهای مورد استفاده اگر به درستی استریل نشوند، خطر ابتلا به هپاتیت C را افزایش میدهند.
محققان این مطالعه همچنین دریافتند که خطر ابتلا به سرطان خون در افرادی که خالکوبی دارند، ۲ سال پس از دریافت خالکوبی ۸۱ درصد بیشتر از افرادی است که خالکوبی ندارند.
لنفوم بدخیم سرطان سیستم لنفاوی است، بخشی از بدن که به مبارزه با میکروبها و بیماریها کمک میکند. عوامل خطر شناخته شده این بیماری شامل ضعف سیستم ایمنی ناشی از بیماری یا اختلالات خودایمنی مانند ایدز، عفونتها، سن و سابقه خانوادگی ابتلا به لنفوم است. علاوه بر دود سیگار، قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی مانند آفتکشها و علفکشها میتواند خطر ابتلا به لنفوم را افزایش دهد.
رژیم غذایی مدیترانهای خطر مرگ زودرس را از زنان دور میکند
نتایج مطالعه محققان بیمارستان بریگهام و زنان که در نشریه JAMA Network Open منتشر شده است، نشان میدهد که رژیم غذایی مدیترانهای میتواند خطر مرگ و میر ناشی از هر علتی را در زنان آمریکایی تا ۲۳ درصد کاهش دهد، آنهم از طریق کاهش تجمع چربی، کاهش تریگلیسیرید، کاهش اضافه وزن و کاهش مقاومت به انسولین.
به گزارش مدیکال اکسپرس، این مطالعه بیش از ۲۵هزار زن سالم آمریکایی را برای ۲۵ سال دنبال کرده است. نتایج نشان داد شرکتکنندگانی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکردند تا ۲۳ درصد کمتر در معرض خطر مرگ زودرس قرار دارند. همچنین پیروی از این رژیم خطر مرگ ناشی از سرطان را تا ۱۷ درصد و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
رژیم غذایی مدیترانهای بر اهمیت منابع باکیفیت و پرکردن بشقاب با غذاهای کامل و تازه و غلات غنی از مواد مغذی تاکید میکند.
اگرچه هیچ قانون مشخصی برای نحوه پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای وجود ندارد، دستورالعملهای کلی بسیاری وجود دارد که میتوانید برای گنجاندن اصول رژیم غذایی در برنامه روزانه خود از آنها پیروی کنید. این رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان و غنی از مغزها، دانهها، میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات است. چربی اصلی در این رژیم روغن زیتون (معمولاً فرابکر) است.
کشانی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکنند باید مصرف گوشت، شیرینیها و غذاهای فراوری شده را به حداقل برسانند و حداقل دو بار در هفته ماهی مصرف کنند. مصرف تخم مرغ، لبنیات و مرغ در مقادیر بسیار کمتر از رژیم غذایی سنتی باید باشد.