موزه ایران باستان؛ نمایش بی‌نظیر تاریخ یک سرزمین

موزه ایران باستان؛ نمایش بی‌نظیر تاریخ یک سرزمین

بخشی از هویت ایرانیان و تاریخ بشر آثار گران‌بهای به‌جا مانده از چند هزار سال قبل، از دوره عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان تا دوران پس از اسلام تا عصر قاجارند که در موزه‌های مختلف ایران و جهان نگهداری می‌شوند. آثاری که هرکدام نشانی از قدمت حضور تمدن در فلات ایران به شمار می‌روند.

با آغاز اکتشاف‌ها در تخت جمشید، رضا شاه پهلوی برای حفظ و نگهداری از کشفیات باستان‌شناسی تصمیم گرفت موزه‌ای به نام «ایران باستان» بسازد؛ موزه‌ای که امروز مادر موزه‌ها در ایران و یکی از موزه‌های بسیار خاص جهان است.

علاقه رضاشاه پهلوی به معرفی عظمت گذشته ایران فرصتی بود تا باستان‌شناسان برجسته جهان به مناطق باستانی ایران همچون تخت جمشید، هگمتانه، پاسارگاد و چغازنبیل بیایند با کاوش‌هایی در یک دوره زمانی کوتاه، انبوهی از اشیا را که نشانگر قدمت تمدن در این بخش از جغرافیای جهان بودند، از زیر خاک بیرون بکشند.

نباید فراموش کرد که سابقه این کاوش‌ها به دوران قاجار بازمی‌گردد، اما در آن دوران، بیشتر کشفیات به‌راحتی از کشور خارج می‌شدند و در اختیار خریدوفروش‌کنندگان اشیا و آثار تاریخی یا موزه‌های خارجی قرار می‌گرفتند. این موضوع یکی از دلایل ساخت موزه ایران باستان بود تا از طریق آن کشفیات در اختیار دولت ایران و در معرض دید عموم قرار بگیرد.

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *