نگاه خامنه ای به چین؛ هم پیمانی یا وابستگی

نگاه خامنه ای به چین؛ هم پیمانی یا وابستگی
۱۴
۱۵

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی اعلام کرد دو کشتی ایرانی حامل بیش از هزار تن مواد لازم برای تهیه سوخت جامد موشک‌، از مبدا چین به سوی ایران در حال حرکت هستند. پیشتر نشریه پولیتیکو از مذاکرات محرمانه چین، روسیه و جمهوری اسلامی برای تحویل مواد ویژه برای سوخت موشک های بالستیک به سپاه پاسداران خبر داده بود.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید کشورها از تامین ترکیبات مورد نیاز جمهوری اسلامی برای تهیه سوخت و پیش رانش موشک های بالستیک منع شده اند. بنابراین چرا پکن علی رغم پذیرش و امضای قطعنامه، به تخلف مخفیانه از قطعنامه و تقویت ظرفیت های بی ثبات کننده جمهوری اسلامی اقدام کرده است؟ با در نظر گرفتن مواضع متناقض و سیاست های دوگانه چین در قبال ایران، ماهیت همکاری های دوجانبه چین و جمهوری اسلامی بر چه اصولی استوار است؟


برداشت غلط علی خامنه ای از ماهیت تقابل چین و روسیه با غرب و هم ذات پنداری جمهوری اسلامی با این حکومت ها به اندازه ای خارج از واقعیت است. و مقامات رژیم در واکنش به آن دسته از موضع گیری های چین که به ضرر منافع ملی ایران یا حتی منافع رژیم جمهوری اسلامی است اغلب با سردرگمی و تعلل عمل می کنند.
بررسی مواضع و رفتار چین در قبال ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس نشان می دهد پکن جمهوری اسلامی را نه به عنوان یک هم پیمان و حتی یک شریک تجاری مهم، بلکه به عنوان ابزار و اهرم فشاری علیه غرب می بیند. نگاهی اجمالی به حجم سرمایه گذاری چین در کشورهای منطقه، اختلاف فاحش این ارقام در مقایسه با مبادلات ناچیز جمهوری اسلامی با پکن را به نمایش می گذارد.

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *