ماچا حاوی مقدار بالایی از کاتچینها است. که نوعی آنتیاکسیدان موثر در بهبود سلامت قلب محسوب میشوند. ماچا به کنترل قند خون کمک میکند و خاصیت ضد التهابی و ضد سرطان دارد.
چای دومین نوشیدنی پرمصرف در جهان است. اما در سالهای اخیر «ماچا» (Matcha) هم بسیار محبوب شده و مصرف این پودر چای سبز ژاپنی بهسرعت در حال افزایش است. به طوری که بازار ماچا در سال ۲۰۲۴ ارزشی برابر با ۳.۶۳ میلیارد دلار داشت. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۱ به ۸.۶۷ میلیارد دلار برسد. این رشد چشمگیر مدیون مصرفکنندگان سلامتمحور و چهرههای تاثیرگذار در شبکههای اجتماعی شیفته چای سبز است که مجذوب فواید بالقوه فراوان آن شدهاند. البته افزایش گردشگری در ژاپن نیز در این روند بیتاثیر نبوده است.
به گزارش یاهولایف، ماچا بهطور سنتی بهصورت نوشیدنی مصرف میشود. اما بهتدریج به محصولات دیگری مثل بستنی، انواع شیرینیها و موارد دیگر نیز راه یافته است. این پودر سبز پررنگ و جذاب آنقدر محبوب شده که تولیدکنندگان در تامین تقاضای جهانی با مشکل مواجه شدهاند و این به کمبود جهانی ماچا منجر شده است.
برداشت ماچا فرایندی زمانبر و پرزحمت است. (رشد کامل بوتههای چای ماچا ممکن است پنج سال طول بکشد و دستگاههایی که برگها را به پودر ریز تبدیل میکنند، سرعت کمی دارند). باکیفیتترین نوع ماچا فقط یک بار در سال در فصل بهار، برداشت میشود و همین موضوع باعث میشود کشاورزان نتوانند تولید را بهسرعت افزایش دهند
ماچا نسبت به دیگر انواع چای ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی بیشتری دارد. که همین ویژگیها آن را متمایز میکند. در ادامه به برخی از فواید بالقوه ماچا اشاره میشود:
ماچا حاوی مقدار بالایی از کاتچینها است. که نوعی آنتیاکسیدان موثر در بهبود سلامت قلب محسوب میشوند. اگرچه نتایج پژوهشها متفاوت است، مصرف ماچا ممکن است به کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) کمک کند.
کنترل قند خون
آنتیاکسیدانها بهویژه کاتچینهای موجود در چای سبز میتوانند در کنترل سطح گلوکز خون (قند خون) موثر باشند. مصرف ماچا ممکن است از طریق کاهش هضم کربوهیدراتها و استرس اکسیداتیو، تنظیم تولید گلوکز، بهبود مقاومت به انسولین و ارتقای سلامت میکروبیوم روده، به کاهش سطح قند خون کمک کند.
خواص ضدسرطانی
مطالعات نشان میدهند که ماچا ممکن است خواص ضدسرطانی داشته باشد. پام هارتنت، متخصص تغذیه، میگوید: «ماچا سرشار از آنتیاکسیدانهای قوی است. یکی از پرمطالعهترین آنها، اپیگالوکتشین گالات (EGCG) است که میتواند به کاهش ریسک ابتلا به سرطان کمک کند.»
شواهدی نیز وجود دارد که نشان میدهد ماچا ممکن است موجب کاهش حجم تومورها شود. از گسترش سرطان به نواحی دیگر بدن (متاستاز) جلوگیری کند. البته پژوهشگران اذعان دارند که دادههای موجود محدود است و برای درک بهتر این فواید احتمالی، تحقیقات بیشتری لازم است.
خواص ضد التهابی
پلیفنولهای موجود در ماچا خواص ضدالتهابی دارند. به گفته مورگان پیرسون، متخصص تغذیه، «ماچا سرشار از آنتیاکسیدانهایی است که به مقابله با استرس اکسیداتیو و التهاب کمک میکنند. در نتیجه، ممکن است از سلولها در برابر آسیب محافظت کند و در پیشگیری از بیماریهای مزمن نقش داشته باشد».
عملکرد مغز
آنتیاکسیدان اپیگالوکاتچین گالات میتواند به بهبود وضوح ذهنی کمک کند. در پیشگیری از بیماریهای تحلیلبرنده عصبی مانند آلزایمر نقش داشته باشد. این آثار به دلیل خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدپیری این ترکیب است.
کافئین و التئانین (یک نوع اسید آمینه) موجود در ماچا نیز به دلیل تاثیر مثبتشان بر عملکرد شناختی مغز شناخته شدهاند. لیندزی فنکل، متخصص تغذیه، میگوید: «تحقیقات نشان میدهد این ترکیبات باعث افزایش تمرکز و هوشیاری میشوند و بدون ایجاد اضطراب و بیقراری انرژی پایداری را فراهم میکنند.» (یک فنجان ماچا حدود ۷۰ میلیگرم کافئین دارد، در حالی که میزان کافئین یک فنجان قهوه بین ۷۰ تا ۱۵۰ میلیگرم است)
راههای آسان برای افزودن ماچا به وعدههای غذایی
برای بهرهمند شدن از چای ماچا حتما نوع باکیفیت آن را از فروشندههای معتبر تهیه کنید. چای ماچا معمولا هم داغ و هم سرد مصرف میشود. میتوان چای ماچا را با شیر ترکیب و ماچا لاته (شیرماچا) خوشمزهای درست کرد. افزودن پودرپروتئین طعمدار مثلا وانیلی هم یک راهکار است. اضافه کردن پودر ماچا به معجون صبحانه یا ترکیب آن با مواد کیک هم روش خوبی برای بهرهمند شدن از این محصول مغذی است.
بازدیدها: ۱۲ گیتی ما تا کجا امتداد دارد و آیا میتوان برای انبساط آن نقطه پایانی متصور شد؟ بیرون از مرزهای گیتی چه چیزی وجود دارد و آیا اساسا عالم ما مرز و دیوار انتهایی…
بازدیدها: ۱,۱۴۲ نتیجه یک تحقیق جدید نشان میدهد که برخی از رژیمهای غذایی محبوب مانند رژیم غذایی کتوژنیک میتوانند به جلوگیری از رشد تومورهای سرطانی کمک کنند. با این حال به گفته دانشمندان همچنان به…
بازدیدها: ۱۸ دانشمندان ژاپنی پس از یافتن راهی برای پیوند پوست زنده به صورت روباتها، چشمانداز ایجاد رباتهایی با ظاهری شبیهتر به انسان را ممکن ساختهاند. تیمی از پژوهشگران دانشگاه توکیو با الهام گرفتن از…