چرا فیل‌ها از زنبورها متنفرند و چرا این نفرت به کشاورزان کمک می‌کند؟

چرا فیل‌ها از زنبورها متنفرند و چرا این نفرت به کشاورزان کمک می‌کند؟

کشاورزان با بهره‌گیری از زنبورها به شکلی خلاقانه، راهی پیدا کرده‌اند تا فیل‌ها را از نزدیک شدن به محصولاتشان بازدارند.

در بسیاری از نقاط جهان، توسعه مزارع باعث هم‌پوشانی بیشتر با زیستگاه‌ فیل‌ها شده و این مسئله اغلب به درگیری‌های خطرناک ختم می‌شود؛ چراکه فیل‌ها وارد زمین‌های کشاورزی می‌شوند. اما در کنیا، پژوهشگران پس از سال‌ها بررسی، راه‌حلی ساده و مبتکرانه یافته‌اند: استفاده از حصارهایی که از کندوهای زنبور تشکیل شده‌اند.

با بهره‌گیری از دانشی دیرینه در میان جوامع محلی درباره نفرت فیل‌ها از کندوهای زنبور، وزوز این حصارها به راه‌حلی نرم اما اثربخش برای کاهش تنش‌های میان فیل‌ها و کشاورزان تبدیل شده‌اند؛ و این راه‌حل اکنون از موزامبیک تا تایلند در حال گسترش است.

اما چه چیزی در زنبورهاست که این‌ چنین فیل‌ها را می‌ترساند؟ و آیا واقعاً می‌توان روی این موجودات کوچک برای حفظ آرامش در دنیایی که هر روز شلوغ‌تر و متراکم‌تر می‌شود، حساب کرد؟

در بسیاری از مناطق جهان، تقابل میان انسان و فیل به مسئله‌ای بزرگ تبدیل شده است. در کنیا، با افزایش مداوم جمعیت و رشد تقاضا برای منابع طبیعی، سکونتگاه‌های انسانی هرچه بیشتر با زیستگاه‌های فیل‌ها هم‌پوشانی پیدا کرده‌اند. این تداخل، در کنار بازیابی جمعیت برخی گله‌های فیل، احتمال برخورد و درگیری میان انسان‌ها و این موجودات عظیم‌الجثه را به‌شدت افزایش داده است.

گرتا فرانچسکا یوری، مشاور حفاظت از فیل‌ها و تعارض میان انسان و فیل که با چندین دولت و سازمان غیردولتی مستقر در اتیوپی همکاری دارد می‌گوید: «گسترش زمین‌های کشاورزی، قطع درختان، شهرسازی، و کوچک و تکه‌تکه شدن زیستگاه فیل‌ها، که به قلمروهای پهناور نیاز دارند، آن‌ها را ناگزیر کرده تا برای یافتن غذا و آب به مناطق مسکونی انسان‌ها وارد شوند.»

«هر جا فیل باشد، دیر یا زود مواردی از تعارض میان انسان و فیل هم گزارش می‌شود.»

راه‌حلی برای محافظت از محصولات کشاورزی

گریم شانن، بوم‌شناس حیات‌وحش در دانشگاه بانگور در ولز، بریتانیا، که دو دهه است فیل‌های آفریقایی را مطالعه می‌کند، می‌گوید که افرادی که به این مناطق رانده شده‌اند، اغلب از طبقات کم‌درآمد هستند. «بنابراین کشاورزی برای آن‌ها و خانواده‌هایشان حیاتی است.»

اما آب و محصولات زراعی سرسبز و سرشار از مواد مغذی می‌توانند برای فیل‌ها بسیار جذاب باشند و همین مسئله آن‌ها را به نزدیکی سکونت‌گاه‌های انسانی می‌کشاند.

امانوئل موامبا، کشاورزی که در مواکومای کنیا، دهکده‌ای در خط مقدم تعارض انسان و فیل زندگی می‌کند، می‌گوید: «افراد زمان زیادی را صرف مراقبت از زمین خود می‌کنند. وقتی که محصولات را کاشته‌اید و تقریباً آماده برداشت شده‌اند، فیل‌ها می‌آیند. اگر فیل‌ها بیایند … همه چیز از بین می‌رود.»

موامبا ادامه می‌دهد: «برای بسیاری از ما، این محصولات تنها راه تأمین معاش‌مان هستند. فکرش را بکن، اگر یک‌شبه همه‌اش از بین برود چه فاجعه‌ای می‌شود.»

چنین برخوردهایی می‌تواند برای هر دو طرف مرگبار باشد. کشاورزان ممکن است در تلاش برای جلوگیری از ورود فیل‌های هفت تنی گرسنه به مزارع خود جان خود را از دست بدهند، و فیل‌ها هم ممکن است تنها به‌خاطر یافتن یک وعده غذای خوب، کشته شوند.

برای کاهش این درگیری‌ها، دانشمندان و جوامع محلی دهه‌هاست که راه‌حل‌های مختلفی را برای جلوگیری از ورود فیل‌ها آزمایش کرده‌اند؛ از حصارهای الکتریکی، برج‌های دیدبانی و نورافکن‌های خورشیدی گرفته تا آجرهای چرب‌شده با فلفل و مواد بدبوی دافع فیل، یا حتی استفاده از صدا برای ترساندن فیل‌ها. هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب خود را داشته‌اند.

اما استفاده از زنبورها برای ترساندن فیل‌ها به ابزاری مؤثر و امیدبخش تبدیل شده که علاوه بر دفع فیل‌ها، مزایای دیگری نیز برای کشاورزان به همراه دارد.

همه‌چیز از اوایل دهه ۲۰۰۰ شروع شد. فریتز فولرت، بوم‌شناس دانشگاه آکسفورد و رئیس هیئت‌مدیره سازمان خیریه «نجات فیل‌ها»، و ایان داگلاس-همیلتون، بنیان‌گذار این سازمان، داستانی قدیمی از گله‌داران کنیا شنیدند که در آن گفته می‌شد درختان در برخی مناطق به‌دلیل وجود کندوهای زنبور، از دست فیل‌ها در امان هستند.

با الهام از آن داستان محلی، فولرات و داگلاس-همیلتون کار تحقیقاتی‌شان را با لوسی کینگ، مدیر بخش هم‌زیستی در مؤسسه نجات فیل‌ها، آغاز کردند تا ببینند آیا واقعاً زنبورها می‌توانند این پستانداران غول‌پیکر را بترسانند. تا سال ۲۰۰۷، تحقیقات آن‌ها نشان داد که فیل‌ها نه‌تنها از درختانی که کندوهای زنبورعسل وحشی آفریقایی دارند دوری می‌کنند، بلکه – به گفته کینگ – «با غرش به یکدیگر هشدار می‌دهند که به آن ناحیه نزدیک نشوند». او اضافه می‌کند: «می‌دانیم که نیش می‌خورند، و می‌دانیم که هیچ‌وقت فراموش نمی‌کنند.»

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *