هوش مصنوعی می‌تواند نشانه‌های هشداردهنده را در آزمایش خون بیماران تشخیص دهد

هوش مصنوعی می‌تواند نشانه‌های هشداردهنده را در آزمایش خون بیماران تشخیص دهد

محققان می‌گویند آزمایش‌ های خونی در راه هستند که با کمک هوش مصنوعی می‌توانند نشانه‌های سرطان را در مراحل بسیار اولیه تشخیص دهند. البته کاربرد هوش مصنوعی تنها برای سرطان نیست و می‌تواند به تشخیص دیگر بیماری‌ها مانند عفونت کشنده ذات‌الریه هم سرعت ببخشد. برای درمان سرطان، تشخیص زودهنگام آن می‌تواند کمک بزرگی باشد.

آدرا موران، رئیس گروه همکاری‌ تحقیقات سرطان رحم ( اوکرا)، یک موسسه‌ خیریه بین‌المللی مستقر در نیویورک می‌گوید سرطان رحم یکی از کشنده‌ترین سرطان‌ها است و کمترین بودجه برای تحقیق و درمان آن اختصاص‌ یافته است.

بیشتر سرطان‌های رحم از لوله‌های فالوپ شروع می‌شوند و وقتی به خود رحم می‌رسد، ممکن است به مناطق دیگر بدن هم پخش شده باشد.

خانم موران می‌گوید: « بهترین زمان برای پیدا کردن نشانه‌های سرطان رحم، حدود پنج سال قبل از بروز هر نشانه‌ای است. در این صورت می‌توان میزان مرگ‌ومیر ناشی از آن را کنترل کرد.»

دکتر دانیل هلر، مهندس زیست پزشکی در مرکز سرطان مموریال اسلون–کترینگ در نیویورک است و تیم او در حال طراحی تکنولوژی جدیدی است که در آن از نانو تیوب‌ها (ریزلوله‌ها) – لوله‌های فوق‌العاده ریز کربنی که قطر آن‌ها ۵۰۰۰۰ بار کوچک‌تر از موی انسان است- استفاده می‌کنند.

حدود ۲۰ سال پیش دانشمندان نانو تیوب‌هایی را کشف کردند که می‌توانند نور فلورسنت از خود منتشر کنند.

در دهه گذشته، محققان یاد گرفتند چطور مشخصات این نانو تیوب‌ها را تغییر دهند تا بتوانند تقریباً به هرچه در خون است واکنش نشان دهند.

حالا این امکان وجود دارد که بتوان میلیون‌ها نانو تیوب را در یک نمونه آزمایش خون قرار داد، نورهایی با امواج مختلف به آن تاباند تا دید چه چیزی به آن‌ها چسبیده است.

آنچه در این فرآیند کامل نشده است، تفسیر کردن سیگنال نوری است که بازتابیده می‌شود. دکتر هلر این کار را به یافتن اثرانگشت تفسیر می‌کند.

در این مورد، اثر انگشت در واقع الگوی اتصال مولکول‌ها به سنسورها است. اینکه با چه حساسیتی و چه میزان قدرت اتصال دارند.

اما این الگوها بسیار ظریف‌تر از آن هستند که برای انسان‌ها قابل‌تشخیص باشند.

او می‌گوید: «ما می‌توانیم داده‌های آن را به دست بیاوریم اما هیچ‌چیز از آن نمی‌فهمیم. فقط می‌توانیم این الگوها را ببینیم اما برای هوش مصنوعی چنین نیست.»

برای رمزگشایی داده‌های نانو تیوب‌ها باید آن‌ها را در یک الگوریتم یادگیری ماشینی بارگذاری کرد. بعد باید به الگوریتم یاد داد کدام نمونه‌ها متعلق به یک بیمار مبتلا به سرطان رحم و کدام نمونه‌ها از فردی بدون سرطان رحم است.

نمونه‌های بدون سرطان رحم، می‌تواند شامل دیگرگونه‌های سرطان یا دیگر بیماری‌های مخصوص زنان باشد که گاهی با سرطان رحم اشتباه گرفته می‌شوند.

بزرگ‌ترین چالش سر راه محققان در استفاده از هوش مصنوعی برای آزمایش خون تشخیص سرطان رحم این است که این سرطان نسبتاً نادر است و به همین دلیل داده‌های کمی برای آموزش دادن الگوریتم‌ها وجود دارد.

و بیشتر این داده‌ها در بیمارستان‌هایی است که فرد در آن تحت درمان بوده و این بیمارستان‌ها داده‌های بیماران را به میزان محدودی با محققان به اشتراک می‌گذارند.

دکتر هلر می‌گوید آموزش دادن به الگوریتم با داده‌های موجود که فقط شامل ۱۰۰ بیمار است کمی مانند تیر در تاریکی پرتاب کردن است.

مطالب بیشتر

...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *