این هفته در جهان خودرو؛ کنارگذاشتن طرح ساخت ماشین ارزان در تسلا و رونمایی از تاکسی خودران این شرکت در تابستان، استقبال خوب از اولین ماشین شیائومی و جزییاتی تازه از ارزانترین مدل الکتریکی رنو.
روبوتاکسی تسلا
خبرگزاری رویترز گزارش داد که تسلا برنامهاش را برای ساخت ماشین ارزان کنار گذاشته است. این خبرگزاری از قول سه منبع در این شرکت نقل کرده که تسلا در عوض بر تولید تاکسی خودران تمرکز خواهد کرد.
ایلان ماسک، مدیر تسلا در واکنش به این خبر در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) گزارش رویترز را دروغ خواند و در پستی دیگر اعلام کرد که تاکسی خودران تسلا روز هشت اوت (۱۸ مرداد) رونمایی خواهد شد.
تولید ماشین ارزان یکی از مهمترین پروژههای تسلا است. ایلان ماسک همیشه هدف کارخانه را همهگیر کردن ماشنهای الکتریکی عنوان کرده و میگوید راه رسیدن به این هدف تولید ماشینهای ارزانتر است. او در سال ۲۰۱۶ در برنامه راهبردی که برای تسلا نوشته بود گفت که هدف کارخانه از تولید ماشینهای لوکس کسب سرمایه لازم برای ساخت ماشینهای ارزان است.
ماشین ارزان تسلا که گفته میشود نامش تسلا مدل ۲ است، قرار است در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ به بازار عرضه شود. گفته میشود قیمت پایه این ماشین ۲۵ هزار دلار است. ارزانترین مدل کنونی تسلا مدل ۳ است که با قیمت حدود ۳۵ هزار دلار فروخته میشود.
دو منبع به رویترز گفتهاند که آنها اواخر ماه فوریه در جلسهای با حضور ایلان ماسک از تعطیلی پروژه مطلع شدند. به گفته آنها آقای ماسک در این جلسه دستور داد که همه روی ساخت روبوتاکسی تمرکز کنند. روبوتاکسی که ترکیبی از دو کلمه ربات و تاکسی است، نامی است که تسلا به تاکسیهای خودرانش داده است.
ایلان ماسک معتقد است که آینده از آن تاکسیهای خودران است. اما در چند سال گذشته و با وجود میلیاردها دلار سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ، تاکسیهای خودران در حال حاضر به صورت محدود و آزمایشی تنها در آمریکا و چین مجوز فعالیت گرفتهاند. انتظار میرود پروژه تاکسی خودران تسلا هم در ابعادی بسیار کوچکتر از تسلا مدل ۲ اجرا شود.
این اخبار در حالی منتشر میشود که بازار فروش ماشینهای الکتریکی آنطور که پیشبینی میشد رشد نمیکند و رقابت برای ماشینهای الکتریکی ارزان بسیار شدید شده است. تصمیم شرکتهای چینی به صادرات ماشین به اروپا و آمریکا زنگ خطر را برای دیگر خودروسازان به صدا در آورده و آنها به سرعت در حال ساخت محصولاتی هستند که بتوانند با خودروسازان چینی رقابت کنند.
منتقدان تسلا میگویند ایلان ماسک باید ماشین ارزان خود را زودتر به بازار عرضه میکرد. آقای ماسک پس از عرضه مدل Y بر ساخت وانت سایبرتراک تمرکز کرد. منتقدان میگویند این تصمیم باعث شد زمان برای ساخت یک ماشین ارزان از دست برود و اکنون تسلا با بازاری اشباع شده روبرو است که رقابت در آن غیرممکن است.
شیائومی پرطرفدار
استقبال از اولین ماشین شیائومی آنقدر زیاد بوده که این کارخانه به خریداران هشدار داده ممکن است مجبور شوند تا شش ماه برای تحویل ماشین صبر کنند. شیائومی که سومین فروشنده بزرگ تلفنهای هوشمند در جهان است میگوید تنها در ۲۴ ساعت پس از آغاز پیشفروش مدل SU7 نزدیک به ۸۹ هزار سفارش گرفت.
تعداد سفارشها تا پایان هفته به صد هزار دستگاه رسید، اما زمان طولانی برای تحویل خودرو باعث شد تعداد زیادی انصراف دهند. شیائومی میگوید در حال حاضر چهل هزار سفارش از خریدارانی دارد که قطعا میخواهند SU7 را بخرند.
شیائومی SU7 ترکیبی از امکانات لوکس و کارایی ماشینهای الکتریکی پورشه و تسلا را با قیمتی ارزان به خریدران عرضه کرده است. ارازنترین مدل کارخانه ۲۱۵ هزار و ۹۰۰ یوان (حدود ۳۰ هزار دلار) است و گرانترین مدل این ماشین با قیمت ۲۹۹ هزار یوان فروخته میشود. قیمت ارزانترین مدل تسلا در چین ۲۴۵ هزار و ۹۰۰ یوان است.
ظاهر شیائومی SU7 بیشتر از محصولات تسلا به پورشه تایکان شبیه است. شیائومی برای طراحی ماشین از کریس بنگل مدیر طراحی پیشین بامو کمک گرفته است. شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت قویترین مدل SU7، ۲.۷ ثانیه و حداکثر سرعتش ۲۶۵ کیلومتر در ساعت است. ماشین با هر بار شارژ میتواند تا ۸۱۰ کیلومتر حرکت کند. سیستم خودران SU7 با لیزر و دوربین کار میکند و شیائومی میگوید دقتش در حد سیستم خودران تسلا است.
SU7 از سیستم عاملی مشابه با محصولات دیگر شیائومی استفاده میکند. راننده میتواند با این سیستم به دستگاههای دیگر ساخت این شرکت مانند لپتاپ، تلفن هوشمند و لوازم خانگی وصل شود و آنها را از راه دور کنترل کند.
لیجون، مدیر شیائومی هنگام رونمایی ماشین گفت که این کارخانه میخواهد در ۱۵ تا ۲۰ سال آینده یکی از پنج خودروساز برتر جهان باشد. شیائومی به احتمال زیاد در آینده مدلی ارزانتر هم به بازار عرضه خواهد کرد.
شیائومی SU7 توسط بایک، خودروساز دولتی چینی در کارخانهای ساخته میشود که ظرفیتش دویست هزار دستگاه در سال است.
رنوی الکتریکی ارزان
خبرگزاری رویترز گزارش کرده که مدیران رنو طرح ارزانترین مدل این کارخانه به نام توئینگو را تایید کردهاند و با پایان مرحله طراحی، مرحله مهندسی برای تولید انبوه آغاز شده است.
رنو توئینگو یکی از محبوبترین مدلهای رنو است. نسل اول ماشین در سال ۱۹۹۲ به بازار عرضه شد و در سه دهه گذشته بیش از چهار میلیون دستگاه از آن فروخته شده است. نسل جدید ماشین قرار است در سال ۲۰۲۶ به بازار عرضه شود و قوای محرکه الکتریکی خواهد داشت.
ماشینهای الکتریکی رنو توسط زیرمجموعهای به نام آمپر در این کارخانه ساخته میشود. یکی از اهداف آمپر کاهش زمان طراحی و مهندسی محصولات رنو است. شرکتهای خودروسازی به طور متوسط پنج سال برای طراحی و مهندسی هر مدل جدید زمان لازم دارند.
آمپر در تلاش برای کاهش زمان طراحی و مهندسی، نسل جدید مدل مگان الکتریکی را در چهار سال و مدل الکتریکی رنو ۵ را در سه سال به بازار عرضه کرد و حالا قصد دارد این زمان را به دو سال و نیم کاهش دهد. این زمان تقریبا مشابه با زمانی است که خودروسازان نوپا برای عرضه یک مدل جدید صرف میکنند.
مهندسان رنو برای کاهش این زمان، تعداد قطعات ماشین را بیست درصد کاهش دادهاند و قصد دارند بیشتر از قطعاتی استفاده کننده که قبلا توسط قطعهسازان طراحی و تولید شده است.
رنو برای عرضه سریع توئینگو به بازار دلیل مهم دیگری هم دارد. صادرات ماشینهای ارزان چینی به اروپا سرعت گرفته و رنو نمیخواهد بازار را به این رقیبان تازهوارد واگذار کند. رنو برای صرفهجویی در هزینه تولید ماشین با فولکسواگن در حال مذاکره است. در صورتی که این مذاکرات به سرانجام برسد، فولکسواگن هم از پلتفرم رنو توئینگو برای ساخت یک مدل کوچک استفاده خواهد کرد.