اخترشناسان مکانی احتمالی در منظومه شمسی را که سیاره سختپیداشونده نهم احتمالا آنجا پنهان شده است، تعیین کردهاند؛ پیشرفتی که میتواند درباره تکامل منزلگاه ما در کهکشان راه شیری اطلاعات بیشتری ارائه کند. سیاره فرضی نهم به دلیل حرکت توضیحناپذیر اجرام در لبه منظومه شمسی دههها است که موضوع تحقیقات دانشمندان است.
پژوهشگران مشاهده کردهاند که برخی اجرام در لبه منظومه شمسیــ بسیار فراتر از مدار سیاره کوتوله، پلوتوــ به شکلی رفتار میکنند که گویی چیزی دیدهنشده آنها را [به سمت خود] میکشد؛ [چیزی] که ممکن است سیاره دیگری باشد.
کشف این جرم میتواند به دانشمندان در درک و شناخت بهتر ساختار منظومه شمسی، شکلگیری آن و همچنین فرایندهای تکاملی آن کمک کند.
ستارهشناسان برای کشف این سیاره، دادههای تلسکوپ بررسی پانورامیک و سیستم واکنش سریعــ (پانــستارز)ــ یک سامانه رصد نجومی مشترک مستقر در رصدخانه هالیکالا، را بررسی کردهاند.
اکنون پژوهشگران با حذف حدود ۸۰ درصد از مکانهای احتمالی پیشبینیشده از مطالعات پیشین، گزینههای ممکن برای مکانهای احتمالی این سیاره فرضی را محدود کردهاند.
مایک براون، از دانشگاه کلتک، به یونیورستودی گفت: «نشانههای جداگانه بسیاری وجود دارد که سیاره نهم آنجا است. درک منظومه شمسی بدون وجود سیاره نهم بسیار دشوار است.»
دکتر براون گفت: «سیاره نهم چیزهای بسیاری را درباره مدار اجرام در منظومه شمسی بیرونی توضیح میدهد که در غیر این صورت، توضیحناپذیرند و هر کدام بهنوعی به توضیح جداگانهای نیاز دارند.»
دادههای جدید منتشرشده در مقالهای که هنوز داوری همتا نشده، نشان میدهند که سیاره نهم در صورت وجود، احتمالا پنجمین سیاره بزرگ منظومه شمسی خواهد بود.
دانشمندان میگویند که این سیاره، میتواند تنها سیاره در منظومه شمسی ما باشد که جرم آن بین جرم زمین و اورانوس است.
انتظار میرود بزرگترین قطر مدار بیضیشکل این سیاره به دور خورشید بیش از ۵۰۰ واحد نجومی باشدــ حدود ۵۰۰ برابر فاصله زمین تا خورشید یا تقریبا ۷۵ تریلیون کیلومتر.
دانشمندان میگویند اگرچه ۷۸ درصد از ناحیه فضایی که برای وجود محل سیاره نهم پیشبینی شده بود، [اکنون] کنار گذاشته میشود، بخشهای مهمی از این ناحیه هنوز به اندازه کافی برای بررسی دقیق رصد نشدهاند.
آنها امیدوارند که یک بررسی آتی با رصدخانه «ورا روبین» بتواند به کاهش بیشتر [دامنه و محدوده گزینهها] کمک کند.
با این حال، پژوهشگران هشدار میدهند که ممکن است سیاره نهم وجود نداشته باشد؛ آنچه نیاز به صورتبندی نظریههای جدید به منظور توضیح پدیدههای متعدد مشاهدهشده در نواحی بیرونی منظومه شمسی را افزایش میدهد.
دانشمندان افزودند: «تا آن زمان که چنین توضیحات [و نظریاتی] در دسترس قرار بگیرند، ما سیاره نهم را محتملترین فرضیه به حساب میآوریم.»