دنیا گاه مکانی پر از استرس است و این فشارهای روحیِ غیرقابل کنترل، بطور ناخواسته بر ذهن و زندگی انسان تاثیر میگذارد. با این حال یک چیز وجود دارد که میتوان بر آن «کنترل» داشت و به بهبود حال روحی خود کمک کرد: کنترل بر لباسهایمان. کارن پین، روانشناس بریتانیایی و از نظریه پردازان «روانشاسی مد» میگوید: «آنچه میپوشیم بر احساسات ما تأثیر میگذارد؛ به طوری که میتواند افکار و قضاوتهای ما را تغییر دهد.»
علاوه بر این، لباسهایی که میپوشید میتواند به طور قابل توجهی بر ذهنیت، عزت نفس و اعتماد به نفس کلی شما تأثیر بگذارد.
اصلاح شیوۀ لباس پوشیدن با اصلاح رنگ شروع کنید
در گذشته از رنگها برای درمان استفاده میکردند (کروموتراپی) و اکنون نیز همچنان این باور وجود دارد که رنگهایی که اطراف ما را احاطه کردند، میتوانند تأثیر زیادی بر روان ما داشته باشند.
مثلا مطالعات نشان داده که رنگهای زرد، صورتی و قرمز بر خلق و خوی ما اثر نشاط بخشی دارند و آبی باعث میشود احساس آرامش بیشتری کنیم.
الن آلبرتسون، روانشناس و استاد معالجه به روش «ریکی» که نوعی پزشکیِ مکمل با منشائی ژاپنی است نیز به این موضوع اشاره دارد که هر رنگ دارای ارتعاش انرژی متفاوتی است و با مرکز انرژی خاصی در بدن یا چاکرا مرتبط است. برای مثال، رنگ قرمز با احساس ثبات و امنیت، نارنجی با خلاقیت و نیلی با شهود مرتبط است.
آلبرتسون میگوید: «رنگ سبز آرامشبخش است، بنابراین پوشیدن سبز ممکن است باعث شود احساس آرامش بیشتری کنید و کمتر مضطرب شوید. آبی تمایل به آرامش دارد، بنابراین پوشیدن آن نیز ممکن است به شما کمک کند کمتر استرس داشته باشید. در مقابل قرمز محرک است و زرد میتواند انرژی را افزایش دهد.»
البته برای انتخاب رنگ لباس باید به باورهای فرهنگی نیز توجه کرد تا در جامعه دچار مشکلات دیگری نشد. مثلا رنگ قرمز در چین نشانه خوش شانسی است اما در نیجریه کاملا برعکس آن است.
همچنین در اوایل دهه ۱۹۰۰ میلادی زمانی که لباسهای کودک برای اولین بار بر اساس جنسیت تقسیم شدند، از والدین خواسته میشد تا پسران خود را صورتی بپوشانند زیرا رنگ صورتی «قوی» بود؛ در مقابل رنگ آبی ملایم مختص دختران بود.
مشکی نپوشید تا کمتر تهاجمی به نظر برسید
تحقیق بویاتزیس و وارگز در سال ۱۹۹۴ درباره ترجیحات رنگی کودکان نشان داده بود که رنگهای روشن، بیشتر با احساسات مثبت مانند شادی و هیجان مرتبط هستند و رنگهای تیره مانند قهوهای و مشکی، بیشتر با احساسات منفی مانند غم و عصبانیت.
مطالعات همچنین نشان داده افرادی که در محیطهای کاریِ رنگارنگتر کار می کنند هوشیارتر و شادتر از افرادی هستند که در محیط هایی با تسلط رنگهای قهوهای و خاکستری و سیاه کار میکنند.
مارک جی فرانک و توماس گیلوویچ، اساتید برجسته ارتباطات و روانشناسی در ایالات متحده نیز تحقیقی را در سال ۱۹۸۸ منتشر کرده بودند که نشان میداد دستکم در ورزش، تیمهایی که لباسهای سیاه میپوشند، به طور قابل توجهی بیشتر از تیمهایی که لباس غیرسیاه پوشیده بودند، به دلیل رفتارهای تهاجمی جریمه میشوند.
راسل هیل و روبرت بارتون، محققان انسان شناسی در دانشگاه دورهام ایالات متحده نیز در تحقیقی در سال ۲۰۰۵ دریافتند که پوشیدن لباسها به رنگ قرمز میتواند به افراد در موقعیتهای رقابتی مزیت بدهد. این مطالعه از این واقعیت استفاده کرد که در طول بازیهای المپیک ۲۰۰۴ میلادی به رقبای چهار رشته ورزشی (بوکس، تکواندو، کشتی فرنگی و کشتی آزاد) به طور تصادفی لباسهای قرمز یا آبی داده شد. محققان با تکیه به یک الگوی آماری معنادار دریافتند که رقبای قرمز پوش، برنده مسابقات بیشتری شدند.
این نتیجه حتی زمانی که سطح مهارتها کنترل میشوند نیز به دست میآید و نشان میدهد که رنگ قرمز ممکن است اعتماد به نفس را افزایش دهد.
...