تولید دی اکسیدکربن در آلمان به پایینترین میزان خود در ۷۰ سال گذشته رسید. تولید برق از خورشید و باد افزایش چشمگیری داشته است. با این حال به گفته کارشناسان، این کشور هنوز تا یک پیشرفت واقعی فاصله دارد.
موسسه چرخش انرژی “آگورا” در آلمان میزان تولید دی اکسیدکربن در سال گذشته را در پایینترین حد در هفت دهه پیش برآورد کرده است. این میزان به نسبت سال ۲۰۲۲ با ۷۳ میلیون تن کاهش به ۶۷۳ میلیون تن رسیده است. این رقم در مقایسه با سطح تولید این ماده سمی در سال ۱۹۹۰ نیز ۴۶ درصد کاهش داشته است.
این آمار در تحقیقی با عنوان “چرخش انرژی در آلمان، موقعیت در سال ۲۰۲۳” که روز پنجشنبه ۴ ژانویه (۱۴ دی ماه) در برلین منتشر شد و نسخهای از آن در اختیار خبرگزاری آلمان قرار گرفت، آمده است.
مدیر موسسه آگورا در آلمان، سیمون مولر گفته است: «تولید دی اکسید کربن در سال ۲۰۲۳ به پایینترین حد از دهه ۵۰ میلادی رسید. همزمان بیشترین میزان کاهش سالانه تولید این گاز نیز در این سال رخ داده است.»
این موضوع با توجه به اینکه پیش از اتحاد دو آلمان نیز همیشه میزان تولید گازهای گلخانهای برای هردو آلمان شرقی و غربی محاسبه میشده، بسیار مهم و حاکی از یک موفقیت در حفاظت از محیط زیست است که تا کنون بی سابقه بوده است.
براساس این تحقیق تنها حدود ۱۵ درصد از این کاهش مربوط به صرفهجوییهای دائمی مثل گسترش انرژیهای تجدیدپذیر، مصرف کارآمد انرژی و تغییر الگوی مصرف سوخت به سوختهای سازگار با محیط زیست است.
حدود نیمی از کاهش سطح تولید دی اکسید کربن، نتیجه تاثیرات کوتاه مدت مثل کاهش مصرف برق است.
کم شدن این میزان همچنین به ضعیفتر شدن صنعت آلمان نیز مربوط است به خصوص کاهش سطح تولید در صنایع انرژیبر.
مدیر موسسه آگورا در این زمینه میگوید: «رکود ناشی از بحران تولید، آلمان را به عنوان یک قطب صنعتی تضعیف میکند. اگر در نتیجه این امر، انتشار گازهای گلخانهای به خارج از کشور منتقل شود، چیزی برای محیط زیست حاصل نخواهد شد.»
تاثیر گرانی برق بر بهبود وضعیت
بنا بر تحقیقات موسسه آگورا دلیل اصلی بهبود شاخص اقلیمی در آلمان این است که سال گذشته برق کمتری از سوختهای مضر برای محیط زیست مثل زغال سنگ تولید شد. انتشار گازهای گلخانهای ناشی از تولید برق با ۴۶ میلیون تن کاهش به ۱۷۷ میلیون رسید که در مقایسه با سال ۱۹۹۰ نصف شده است.
دولت آلمان قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ تولید گازهای گلخانهای را در مقایسه با سال ۱۹۹۰، ۶۵ درصد کاهش دهد.
گازهای گلخانهای شامل گازهای دیگری غیر از دی اکسید کربن نیز هست اما برای مقایسه بهتر به دی اکسید کربن تبدیل میشوند.
این واقعیت که زغال سنگ کمتری برای تولید برق استفاده شده البته به دلیل کاهش ۳/۹ درصدی مصرف برق نسبت به سال ۲۰۲۲ به دلیل گران شدن آن است.
یکی از پیامدهای جنگ اوکراین بالا رفتن قیمت انرژی بود. همچنین به گفته محققان این مطالعه، سال گذشته، تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر اروپا و نیز در آلمان بیشتر شد.
حمل و نقل و ساختمان؛ همچنان دور از هدف
موسسه آگورا تخمین زده که بخش ساختمانسازی برای چهارمین بار متوالی از اهداف محیط زیستی دور شده است. تولید گازهای گلخانهای در این بخش تنها سه میلیون تن کاهش داشته و به ۱۰۹ میلیون تن رسیده است. این در حالی است که از نظر آب و هوا سال گذشته یکی از معتدلترین سالها با کمترین نیاز به حرارت زیاد در داخل ساختمانها بود.
تولید گازهای گلخانهای در بخش ساختمان در حال حاضر ۸ میلیون تن بیشتر از میزانی است که برای رسیدن به تولید صفر در سال ۲۰۳۰ ضروری است.
بخش حمل و نقل نیز برای سومین بار متوالی از اهداف تعیینشده مقررات حفاظت از اقلیم فاصله داشته است. به گفته موسسه آگورا تولید گازهای گلخانهای در این بخش با سه میلیون تن کاهش نسبت به سال قبل به ۱۴۵ میلیون تن دی اکسید کربن رسیده است. این میزان ۱۲ میلیون تن بیشتر از حد تعیین شده برای امسال است.
در میان خودروهای جدیدی که سال گذشته ثبت شدهاند، سهم خودروهای برقی بسیار ناچیز است.
توسعه انرژی خورشیدی و بادی
بنا بر تحقیقات موسسه آگورا توسعه انرژی خورشیدی در سال گذشته به بالاترین میزان خود رسیده است: ۱۴/۴ گیگاوات برق اضافه تولید شده که ۶/۲ گیگاوات بیشتر از سال ۲۰۱۲ است که تا کنون بالاترین رکورد را داشت.
با وجود اینکه تعداد روزهای آفتابی در سال ۲۰۲۳ به نسبت سال قبل کمتر بود اما تولید برق از انرژی خورشیدی بیشتر شد.
دولت فدرال در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰ ظرفیت ۲۱۵ گیگاوات برای صفحات خورشیدی نصب شده را تامین کند. بنا بر تخمین موسسه آگورا سال ۲۰۲۳، ۸۱/۹ گیگاوات از این صفحات برق تولید شده است.
نصب صفحات خورشیدی حتی بدون دریافت کمک دولتی نیز صورت گرفته است: ۹ درصد از این صفحات در محوطههای آزاد نصب شدهاند که کمک دولتی دریافت نکردهاند.
مدیر موسسه آگورا در این زمینه گفته است: «ما در این بخش فاصله کمی با هدف اقلیمی سال ۲۰۳۰ داریم.» اما شرط اینکه این پیشرفت همچنان باقی بماند دیجیتالیزه شدن شبکههای توزیع است.
بر اساس این مطالعه، به لطف آب و هوای مناسب و گسترش جزئی، توربینهای بادی در سال ۲۰۲۳ با ۱۳۸ تراوات ساعت (TWh) برق بیشتری نسبت به نیروگاههای زغالسنگ آلمان با ۱۳۲ تراوات ساعت تولید کردند.
با این حال، افزایش ظرفیت تولید ۲/۹ گیگاوات توسط باد بر روی خشکی برای برآورده کردن هدف دولت فدرال مبنی بر ظرفیت نصب شده حدود ۱۱۵ گیگاوات تا سال ۲۰۳۰ بسیار ناچیز است.
مولر خاطرنشان کرد: «این نیز به دلیل روشهای تأیید اداری بسیار پیچیدهتر در مقایسه با انرژی خورشیدی است.» با این حال، صدور مجوز برای توربینهای بادی بر روی خشکی به طور قابل توجهی افزایش یافته است.