بر اساس مطالعات زنان بهطور میانگین بیشتر از مردان عمر میکنند. اما این به آن معنا نیست که زنان دوران سالمندی را در سلامت کامل سپری میکنند.
بر اساس آمار موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی فرانسه (Insee)، امید به زندگی مردان فرانسوی در سال ۲۰۲۳ حدود ۷۹ سال بوده، در حالی که این رقم برای زنان به ۸۵ سال میرسد. این تفاوت قابلتوجه در بسیاری از کشورهای جهان دیده میشود. به گفته روزنامه نیویورک تایمز چندین عامل میتوانند این اختلاف را توضیح دهند.
نقش عوامل اجتماعی و سبک زندگی
بر اساس این گزارش، بخشی از این تفاوت به عوامل اپیژنتیکی برمیگردد؛ یعنی عواملی که تحت تاثیر محیط و جامعه شکل میگیرند.
لوسیل پیتاوین، تاریخنگار فرانسوی در کتاب هزینه مردانگی که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد، میگوید برخی رفتارهایی که در جامعه به عنوان ویژگیهای مردانه تلقی میشوند، میتوانند به افزایش خطر مرگ زودهنگام در میان مردان منجر شوند. برای مثال مردان بهطور متوسط بیشتر از زنان الکل مصرف میکنند و کمتر به قوانین رانندگی پایبندند.
علاوه بر این، مردان بیشتر در مشاغل پرخطر مشغول به کارند. در جنگها نیز معمولا این مردان هستند که در خط مقدم حضور دارند.
آمارها نشان میدهد که در دوران همهگیری کووید-۱۹ نیز تعداد مردانی که جان خود را از دست دادند، بیشتر از زنان بود. برخی پژوهشگران معتقدند که این مسئله میتواند به این دلیل باشد که مردان بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار داشتند.
امید به زندگی
با این حال، طول عمر معیار کافی برای مقایسه وضعیت سلامتی مردان و زنان نیست. برنیک بنایون، استاد دانشگاه در دانشکده سالمندی لئونارد دیویس در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی میگوید زنان اگرچه بیشتر از مردان عمر میکنند اما سالهای بیشتری را با بیماری سپری میکنند. برخی بیماریها از جمله بیماریهای قلبی و آلزایمر پس از یائسگی، تاثیر بیشتری بر زنان دارند.
پژوهشی در سال ۲۰۱۸ نشان داد موشهایی که از نظر ژنتیکی دستکاری شده و دارای دو کروموزوم X و تخمدان بودند، بیشتر از موشهایی که یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y داشتند، عمر کردند. با این حال دانشمندان میگویند که این نتایج هنوز در مورد انسانها تایید نشده است.
در بیشتر گونههای پستانداران از جمله انسان جنسیت بر اساس ترکیب کروموزومی تعیین میشود. جنس ماده دو کروموزوم X دارند، در حالی که جنس مذکردارای یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y است.
بازدیدها: ۶ یک اینفلونسر اینترنتی میگوید هیچ پشیمانی از خالکوبی نام نامزدش بر روی پیشانیاش نخواهد داشت. آنا استانسکوفسکی با انتشار ویدیویی از طرح اولیه نام کوین روی بخش بالایی صورتش، به شهرت رسید. سپس…
بازدیدها: ۲۶ «خنش» عنوان تازهترین رمان رعنا سلیمانی، نویسنده جوان ایرانی ساکن سوئد است. «خنش»، رمان کوتاهی است که در ۱۴۳ صفحه، به زندگی سخت و مصیبتبار یک مرد جوان همجنسگرا در ایران میپردازد؛ مرد…
بازدیدها: ۱۱ دکتر سیروس راجی، یکی از نویسندگان این پژوهش میگوید: «فعالیت بدنی برای مغز هم مفید است. ورزش نهتنها به کاهش زوال عقل کمک میکند، بلکه در حفظ اندازه و حجم مغز تاثیر مهمی…