صبح امروز اغلب جایگاههای پمپ بنزین و گازوئیل در سراسر ایران از کار افتاد. وزیر نفت حمله سایبری را تایید کرد. ساعتی پیش گروه هکری «گنجشک درنده» مسئولیت این حمله سایبری را پذیرفته است. مسئولان پدافند غیرعامل میگویند مشغول بررسیاند.
جواد اوجی، وزیر نفت گفت اختلال امروز در پمپ بنزینها «درپی حمله سایبری اتفاق افتاده است.»
جواد اوجی دوشنبه به تلویزیون دولتی گفت که خدمات در حدود ۷۰ درصد از پمپ بنزینهای ایران مختل شده است و «احتمال دخالت خارجی» وجود دارد.
از اوایل صبح امروز پمپ بنزینها در سراسر ایران به ویژه در پایتخت با اختلال مواجه شدند.
رضا نواز سخنگوی انجمن جایگاههای سوخت ایران صبح امروز گفته بود گفت بود «اختلال در عرضه بنزین سراسری و مشکل فنی است.»
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی هم در اطلاعیهای رسمی نوشته است «اختلال فنی در بعضی از جایگاههای عرضه سوخت کشور ناشی از توطئه معاندان برای تحتالشعاع قرار دادن رفاه و آسایش مردم است.»
مقامات حکومت ایران از مردم خواستهاند اگر کار ضروری ندارند به جایگاهها مراجعه نکنند.
روزنامه اسرائیلی جورزلم پست گروه هکری به نام «گنجشک درنده» را مسئول این حمله سایبری معرفی کرد.
گروه هکری «گنجشک درنده» نیز در حساب کاربریاش مسئولیت این اختلال را پذیرفته است.
بیبیسی قادر نیست مستقلا این گزارشها را تایید کند.
روابط عمومی سازمان پدافند غیرعامل ایران در اطلاعیه ای در خصوص اختلال در سامانه سوخت نوشت «در خصوص دلایل بروز اختلال، سازمان پدافند غیرعامل کشور تمام گزینه های محتمل از جمله نفوذ و هک را در نظر و تحت بررسی دارد اما در شرایط فعلی نمی توان ادعاهای مطرح شده از سوی دشمن را تایید کرد.»
اوایل صبح امروز شبکه ۱۲ اسرائیل و خبرگزاری رسمی فلسطینی وفا هم گزارشهایی از اختلال گسترده در پمپ بنزینهای ایران را منتشر کرده بودند.
اسرائیل هنوز در مورد حمله سایبری در ایران اظهارنظری نکرده است.
اما روزنامه جروزلم پست به نقل از واحد سایبری اسرائیل دوشنبه نوشت که ایران و حزبالله در پشت حمله سایبری به بیمارستانی در شمال اسرائیل حدود سه هفته پیش بودند. در این بیانیه آمده است که این حمله خنثی شد اما هکرها توانستند «برخی از اطلاعات حساس ذخیره شده در سیستمهای اطلاعاتی بیمارستان» را بازیابی کنند.
این اولین بار نیست که گروه هکری «گنجشک درنده» مسئولیت حمله سایبری در ایران را میپذیرد.
حساب کاربری این گروه صبح امروز نوشت «بار دیگر سیستم سوخت رسانی ملی رژیم جمهوری اسلامی را هدف حمله سایبری قرار دادیم.»
آنها در حساب کاربریشان در شبکه ایکس خطاب به رهبر جمهوری اسلامی ایران نوشتند «قبلا تذکر دادیم در مقابل تحریکات شرورانه تو در منطقه عکس العمل نشان خواهیم داد.»
آنها گفتهاند تمام جایگاههای سوخت را از کار نینداختند تا خدمات ضروری قطع نشود.
در تیرماه سال ۱۴۰۱ این گروه هکری به یک کارخانه فولاد در ایران حمله کرد. «گنجشک درنده» گفته بود عامل این حمله بوده که باعث آتشسوزی جدی در کارخانه فولاد شد. این گروه برای تایید ادعایش ویدئوی آتشسوزی در کارخانه فولاد را هم منتشر کرد.
گروه هکری گنجشک درنده در آن زمان هم گفته بود این یکی از سه حملهاش در تاریخ ۲۷ ژوئن یا ششم تیرماه به کارخانههای تولید فولاد بوده است در پاسخ به «تجاوزگریهای» جمهوری اسلامی.
آبان ۱۴۰۰ هم سامانه پرداخت در پمپ بنزینهای ایران هک شدند و گنجشک درنده مسئولیت آن حمله را به عهده گرفت.
همزمان با آن حمله بر بیلبوردهای دیجیتال در خیابانهای تهران و شهرهای دیگر این پیام ظاهر شد: «خامنهای، بنزین ما کو؟»
برخی گمان میکنند نام این گروه دست انداختن نام گروه سایبری ایرانی به نام «بچه گربه ملوس» است
در آن زمان هم به دنبال از کار افتادن پمپبنزینها و تشکیل صفهای طولانی ماشین در شهرهای مختلف ایران، مقامهای ایران تایید کردند که حمله سایبری صورت گرفته است.
ایران در آن سال گفت آمریکا و اسرائیل در حمله سایبری به جایگاههای سوخت دست داشتند.
حمله سایبری در آن سال، همزمان است با دومین سالگرد سرکوب اعتراضها به افزایش ناگهانی قیمت بنزین و اعتراضات سراسری در آبان ماه سال ۱۳۹۸ بود.
صفهای طولانی پمپ بنزین؛ عرضه سوخت با قیمت آزاد
در پی اختلال گستردده در پمپ بنزینهای ایران مسئولان سوخترسانی را با قیمت آزاد و به صورت دستی آغاز کردند.
این موضوع سبب شده در صفهای طولانی در جایگاههای عرضه بنزین و گازوئیل در ایران تشکیل شود.
اختلال در سامانه سوخت ایران سبب شده بود که کارتهای سوخت شهروندان که دولت برای آنها یارانه پرداخت میکند غیرقابل استفاده شوند.
معاون وزیر نفت با تایید مشکل برای کارتخوانها گفت «سهمیه بنزین شهروندان تغییری نکرده است» و مشکل کمبود سوخت مطرح نیست.
او گفت «حداقل ۳۰ درصد از پمپ بنزین ها کار میکنند و بقیه به تدریج اختلال در خدمات را برطرف میکنند.»
سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت هم درباره گستردگی این اختلال گفت علاوه بر تهران برخی دیگر استانها نیز درگیر شدند اما دستاندرکاران در تلاشند تا مشکل را «به صورت دستی» حل کنند.
او هم تاکید کرد «کمبود بنزین و گازوئیل بههیچ وجه مطرح نیست و افزایش قیمتی در دستور کار نیست، این اختلال یک مشکل فنی است و از مردم خواهش میکنیم اگر نیازمند ضروری به بنزین نیستند، فعلا تا رفع کامل مشکل، به جلایگاههای عرضه مراجعه نکنند.»
در سال ۱۳۹۸ به دنبال افزایش قیمت بنزین اعتراضات گستردهای ایران را فرا گرفت. پیش از آن نیز کمبود سوخت و سهمیهبندی با اعتراض شهروندان مواجه شده بود.