کهنسالترین درخت جهان با ۵ هزار سال عمر در جنوب شیلی ریشه دارد اما این درخت چند سال دیگر عمر خواهد کرد؟ سن یک درخت کهنسال در شیلی که به نام «پدر پدربزرگ» شناخته می شود، به احتمال خیلی زیاد بیش از ۵ هزار سال است.
دانشمندان به خاطر غیر معمول بودن تنه این درخت قادر به تعیین سن دقیق بر اساس حلقه های این سرو «پاتاگونیا» نشدهاند. اما آنها معتقدند که این قدیمی ترین درخت جهان است که ریشه در خاک دارد.
به طور معمول، استوانه چوبی یک متری از تنه درخت استخراج میشود تا با شمارش حلقه های آن، سن درخت تعیین شود، قطر این سرو کهنسال اما چهار متر است.
جاناتان باریچیویچ، محققی که هدایت تیم مطالعه سن این درخت را بر عهده داشت میگوید که هم نمونهای که استخراج کردند و هم سایر روشهای تعیین قدمت نشان میدهند که این درخت تا ۵۴۸۴ سال سن دارد.
باریچیویچ می گوید: «این روشها به ما می گوید که به احتمال ۸۰ درصد سن این درخت زنده بیش از ۵ هزار باشد و تنها ۲۰ درصد احتمال دارد که درخت جوانتر باشد.»
سن تخمین زده شده برای این سرو در جنوب شیلی می تواند رکورددار فعلی، یعنی درخت کاج ۴۸۵۳ ساله کالیفرنیا را بیش از نیم هزاره شکست دهد.
پیرترین درخت جهان چقدر زنده میماند؟
باریچیویچ اما نگران حال این درخت است، درختی که هزاران سال و دورههای متعدد تمدن بشری را پشت سر گذاشته است امروز وضعیت نگران کنندهای دارد.
او توضیح میدهد که هزاران نفر سالانه برای بازدید از آن میآیند، روی ریشههای درخت قدم میگذارند و حتی تکههایی از پوست آن را به خانه میبرند.
او میگوید: «این مانند نگهداری از یک حیوان در یک باغوحش در شرایط بسیار بدی است که به معرض دید گذاشته شده است.»
باریچیویچ امیدوار است که مردم بتوانند «برای حداقل کسری از ثانیه به معنای زندگی ۵ هزار ساله فکر کنند» و زندگی خود و بحران آب و هوا را در چشم انداز خود قرار دهند.