آژانس فضایی ژاپن روز چهارشنبه اعلام کرد که اولین فرودگر این کشور روی کره ماه، از سومین «شب یخبندان قمری» نیز جان سالم به در برده است.
این خبر پس از دریافت تصویر جدیدی از این کاوشگر اعلام شد که «اسلیم» نام دارد. نجات «اسلیم» از سومین شب قمری در حالی است که این کاوشگر برای زنده ماندن در شبهای قمری طراحی نشده است.
کلمه «SLIM» مخفف عبارت «فرودگر هوشمند برای بررسی ماه» یا Smart Lander for Investigating Moon است.
آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن گفت که کاوشگر ماه، سهشنبه شب به سیگنالی از زمین پاسخ داده و به این ترتیب تایید شده که او یک شب قمری دیگر ماه را نیز که برای هفتهها طول میکشد، پشت سر گذاشته است.
دما در جریان یک شب قمری تا منفی ۱۷۰ درجه سانتیگراد کاهش مییابد و در طول یک روز قمری نیز ممکن است تا حدود ۱۰۰ درجه سانتیگراد افزایش یابد.
این کاوشگر که در ماه سپتامبر به فضا پرتاب شده بود، در ۲۰ ژانویه سال جاری به سطح ماه رسید و توانست تنها برای لحظاتی کوتاه روی ماه بنشیند و به عبارتی با سطح آن «تماس» داشته باشد.
همین تماس کوتاه و تاریخی باعث شد که ژاپن به پنجمین کشوری در جهان تبدیل شود که کاوشگری را روی ماه نشانده است.
البته فرود «اسلیم» روی ماه کاملا طبق برنامه پیش نرفت و این کاوشگر مدت کوتاهی پس از فرود در منطقه جنوبی ماه، واژگون شد. به این ترتیب پنلهای خورشیدی آن نیز زاویه اشتباهی نسبت به خورشید گرفتند و همین موضوع باعث توقف جذب انرژی و درنتیجه پایان یافتن شارژ باتریهای آن شد.
اگرچه کاوشگر پس از چند ساعت کار خاموش شد، اما هشت روز بعد با تداوم حرکت ماه و تابش دوباره نور خورشید به پنلهای آن، بار دیگر فعال شد.
کاوشگر «اسلیم» که وظیفه آزمایش فناوری جدید فرود دقیق ژاپن و جمع آوری دادهها و تصاویر زمین شناسی را بر عهده دارد، برای زنده ماندن در شبهای قمری طراحی نشده است و به همین دلیل آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن پیشبینی میکند که این فرودگر زودتر از زمان تعیین شده، فرسوده شود.
دانشمندان امیدوارند با مقایسه ترکیبات معدنی سنگهای ماه و زمین، سرنخهایی در مورد منشاء ماه پیدا کنند.